Ploieşti:Gelu Nicolae Ionescu, un poet care promovează tinerii talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti:Gelu Nicolae Ionescu, un poet care promovează tinerii talentaţi
Ploieşti:Gelu Nicolae Ionescu, un poet care promovează tinerii talentaţi

A înfiinţat seratele „Atitudini”, iar din 2003 a reuşit să scoată pe piaţă o revistă literară gratuită, în paginile căreia îi promovează pe tinerii talentaţi din Prahova  

Gelu a fost un copil care a împărţit timpul său liber între literatură şi fotbal. Ajuns la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, viaţa sa a luat o întorsătură clară atunci când profesoara de limba română Gabriela Teodorescu l-a ajutat pe tânăr să participe la diverse concursuri şcolare.

A ales atunci să se afirme în plan literar, chiar dacă a fost nevoit să renunţa la satifacţiile materiale pe care putea să i le ofere fotbalul. Au urmat diverse premii la concursurile de poezie, printre care şi o tabără de creaţie la Timişul de Jos, unde l-a cunoscut şi a legat o relaţie de prietenie strânsă cu Eugen Ciurtin.

La sfârşitul liceului Gelu a publicat primul sa carte de versuri „Adio tinereţe necurată!”, a cărei prefaţă este semnată de scriitorul Fănuş Neagu. La lansarea cărţii, care a avut loc la Liceul „AL.I. Cuza” au partcipat scriitorii Fănuş Neagu, Mihai Ispirescu şi Grigore Traian Pop.

Lansarea primului volum
 „Mama, căreia îi plăcea cum scrie Fănuş Neagu, l-a sunat de câteva ori la Teatrul Naţional, unde era director pe vremea aceea şi într-o zi ne-a chemat la Bucureşti, ne-a primit foarte frumos şi a acceptat să scrie prefaţa cărţii mele, dând dovadă de un suflet extraordinar.

Am avut foarte multă vreme atunci un sentiment de culpabilitate, cine eram eu să scot o carte şi să scrie Fănuş Neagu pentru mine, mi se părea o obrăznicie, dincolo de sentimentul de bucurie pe care îl simţeam”, povesteşte tânărul.

De-a lungul facultăţii, Gelu a cunoscut multe persoane care au avut un rol important în formarea lui. Mihai Ungureanu, Valentina Curticeanu, Mircea Mihalevschi, Paul Miclău sau Andreea Lupu sunt câţiva dintre profesorii universitari pe care Gelu îi păstrează încă în sufletul lui. Cel de-al doilea volum lansat de poet a fost publicat în 2005, în Bucureşti şi se numeşte „Ai călătorit vreodată cu tăcerea?”

Promotorul tinerilor
În 2003, Gelu Ionescu s-a angajat la Casa de Cultură „I.L.Caragiale” din Ploieşti. Aici a contribuit la derularea mai multor evenimente, printre care şi concursul de poezie „Iulia Haşdeu” care anul acesta a ajuns la ediţia cu numărul VII.

De altfel, el este mândru şi de iniţiativa pe care a avut-o, în 2004, alături de regratatul jurnalist Gabi Dobre, pe atunci directorul Casei de Cultură, de a înfiinţa un concurs de teatru liceal, care încă se mai ţine şi acum. Împreună cu alţi tineri care au câştigat premii la concursurile literare, Gelu a organizat periodic întâlniri în cadrul cărora participanţii recitau poezii, cântau la chitară sau la alte instrumente.

„Eram 10-20 de tineri şi ne întâlneam la seratele «Atitudini». Cea mai reuşită serată a fost în fostul restaurant «Ciocârlia», unde am avut piese de teatru, poezii, dezbateri, muzică folk şi rock şi am ocupat atunci aproape tot localul. Acum ne întâlnim la Muzeul de Artă”, explică poetul.

Revistă pentru ploieşteni
Pe 13 decembrie 2003 a publicat şi primul număr al revistei „Atitudini”, o revistă literară, care este o rampă de lansare pentru tinerii talentaţi.

În paginile revistei îşi fac însă loc şi scriitorii consacraţi dar mai ales colaboratorii acestei publicaţii, printre care se numără Mircea Ghiţulescu, Gabriela Teodorescu, Grigore Traian Pop, Nicolae Boarul Lucian Sabados şi alţii.

Întrebări şi răspunsuri:
Care este primul pas pe care l-ai făcut spre literatură?
G.N.I.:
Când eram mic îmi plăcea foarte mult că cânt şi să învăţ poezii pentru că atunci când i le recitam bunicii mele care m-a crescut până la vârsta de 6 ani, aceasta plângea, alături de mătuşa mea. Am învăţat „Muma lui Ştefan cel Mare” şi foarte multe cântece pentru că mi se părea fascinantă reacţia celor care mă ascultau.

Ce te-a atras la cărţi?
G.N.I.:
Pe când aveam doar câţiva ani am găsit în casa bunicii mele o carte care mă fascina cum miroase. Avea un miros deosebit şi când îmi cumpăra familia cărţi de poveşti îmi plăceau foarte mult literele cu modele, pe care de cele mai mute ori încercam şi eu să le desenez pe un caiet cu foaie velină.

Cum ai început să scrii?
G.N.I.:
La şcoală eram pus să scriu compuneri. O dată a trebuit să scriem despre Dunăre, că este foarte veche şi are multe poveşti de spus. Am scris o compunere care ştiu şi acum cum începea, iar profesoara Elisabeta Grigore, de limba română, m-a pus să scriu şi ale compuneri şi chiar să particip la concursurile pentru elevi.

Care a fost cel mai important pemiu pe care l-ai câştigat?
G.N.I.:
Cel mai plăcut premiu pe care l-am obţinut este o menţiune la Concursul „Nichita Stănescu”, prima distincţie pe care am primit-o, care m-a încurajat foarte mult. M-a bucurat foarte mult a avut însă şi premiu primit la un alt corcus constând într-o tabără de creaţie la Timişul de Jos.


Ce-i place:
Tânărului îi place foarte mult literatura, dar şi fotbalul, echipa sa de suflet fiind Petrolul Ploieşti, dar este fan şi al formaţiei Steaua. „Primul drum pe care l-am învăţat a fost cel la stadion, pe care îl făceam cu vecinii mei mai mari. Am jucat fotbal de perfomanţă în şcoală şi în liceu”, spune Gelu.

Ce nu-i place:
„Îmi este frică şi nu pot să suport oamenii care zic că ştiu totul şi care se grăbesc să-i judece pe alţii. Cei care cred că ei nu au greşit niciodată şi că au avut viaţa plină numai de realizări. De asemenea urăsc cuvântul «nu»”, explică tânărul.

PRIFIL
NĂSCUT

25 august 1978, Ploieşti
EDUCAŢIE
Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, în cadrul Universităţii „Spiru Haret”
FAMILIE
Căsătorit, are un băieţel de un an, Radu Andrei

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite