Ploieşti: Nechifor Enache e cel mai bătrân rachetomodelist din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Nechifor Enache e cel mai bătrân rachetomodelist din ţară
Ploieşti: Nechifor Enache e cel mai bătrân rachetomodelist din ţară

Are 76 de ani, dar nu vrea să renunţe la pasiunea care i-a marcat viaţa, o pasiune care îi ţine loc şi de terapie.

Plăcerea pentru a lucra diverse obiecte la caracterizat de mic pe Nechifor Enache. „Făceam nişte mori de apă, aşa le numeam. Luam un cocean, îi scobeam miezul, îl puneam pe două crăcane, două beţe cu ramificaţie, făceam un iaz cu un alt cocean scobit, prin care curgea apa, şi era gata o moară. Făceam asta fără să mă înveţe cineva, era o îndeletnicire preferată în copilărie“, îşi aminteşte decanul de vârstă al modelismului românesc.

Pasiunea pentru acest sport a început în anul 1957, după ce s-a pensionat pe caz de boală şi un cumătru de-al său l-a sfătuit să  facă lucrări în traforaj. „Am început asta şi ca să mă iniţiez am mers la Palatul Pionierilor, cum era pe vremea aceea. Am găsit un profesor foarte bun, care nu făcea traforaj în mod deosebit, ci era la un cerc de aeromodele. M-a învăţat ce-am vrut, dar am prins şi gustul pentru modelism, văzând ce fac copiii acolo. Am pornit cu aeromodele, prima dată făcând un planor“, povesteşte Nechifor Enache.

Cu aparatul respectiv a participat la primul concurs din viaţa sa, în 1966, pe Aeroportul Clinceni. „Din 24 de concurenţi înscrişi la proba respectivă, am ieşit pe locul 14 sau 15. Nu a fost o dezamăgire pentru mine, am continuat. Am făcut apoi şi modele de acrobaţie sau zbor captiv, cum se numesc“, explică Nechifor Enache, pentru care satisfacţia acestui sport constă în a vedea cum zboară un un model construit cu mâna ta.

Meşteşug dificil
„Modelul trebuie să îndeplinească şi nişte condiţii în termeni sportivi. Dacă nu e făcut cum trebuie, dacă nu e tras cum trebuie, nu obţii niciun rezultat. E foarte dificil de lucrat, munceşti chiar şi o lună de zile la un planor de performanţă. Mai sunt şi timpi intermediari, timpi morţi. Trebuie să stai să se usuce câte ceva, să se întărească... Aici nu poţi lucra ca la sapă, să tragi până termini ogorul“, spune Nechifor Enache.

Din păcate, afecţiunile de care suferă l-au îndepărat, timp de şase ani şi jumătate, de pasiunea sa. În anul 2001, însă, a revenit printre împătimiţii acestui sport cu forţe proaspete, după ce un profesor l-a invitat să-i arate cum zboară o rachetă, pe terenul de fotbal din curtea şcolii aflată în vecinătatea blocului în care locuieşte.

„Am rămas uimit şi fără să stau pe gânduri i-am spus că vreau să fac şi eu aşa ceva. Profesorul mi-a spus să fac o siluetă de rachetă, din carton, şi să stabilesc centrul de presiune statică şi centrul de greutate. Aceste două elemente sunt determinante în stabilitatea rachetei în zbor. Nu am făcut o rachetă pe care să o pun pe rampă, fără ca ea să zboare în condiţii normale. De la început am obţinut o satisfacţie extraordinară“, mărturiseşte veteranul.

Legitimat în altă localitate
În anul 2003, s-a hotărât să meargă la un concurs de rachetomodele, dar în Ploieşti nu exista niciun club care să se ocupe cu aşa ceva. Ca să poată participa la competiţii oficiale s-a înscris la un club din Pucioasa. Cea mai bună clasare a sa a fost locul cinci la competiţii naţionale, dar pasiunea e atât de mare, încât vrea să o ducă mai departe.

Profil
NĂSCUT
19 aprilie 1933, comuna Tutova, judeţul Vaslui

EDUCAŢIE
Şcoala de ofiţeri de intendenţă şi finanţe Craiova

EXPERIENŢĂ
De 43 de ani este legitimat în modelism

FAMILIE
Căsătorit, are doi copii

Întrebări şi răspunsuri
Cât de mult contează modelismul?
Medicul mi-a spus că mi-am ales o îndeletnicire foarte bună, deoarece lucrând la rachete uit de boală, e ergoterapie, în termeni medicali.

Cea mai mare satisfacţie din ultima vreme?
Faptul că nepotul meu de care m-am ocupat a obţinut chiar de la debut la un concurs naţional, locul III, la proba S7.

Ce contează în viaţă?
Să fii cinstit, să fii harnic, să ajuţi pe aproapele tău şi să nu pui mâna să iei din bunul altuia.

Aveţi dificultăţi anul acesta?
Nu m-am dus nicăieri din lipsa posibilităţilor financiare. Cine mă poate sponsoriza mă poate contacta la numărul de telefon 0244.552193.

Ce-i place
Îmi plac orice activităţi legate de noţiunea de sport, dar activităţi care nu implică agresivitate, lupta corp la corp. Îmi place foarte mult fotbalul şi sunt fan al echipei FC Vaslui, că de din zona natală, îmi place jocul de table şi natura.
 
Ce nu-i place
Ca să spun ce nu-mi place aş folosi nişte termeni din viaţa noastră de toată zilele. Nu-mi plac mârlănia, necinstea, perversitatea, şi nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, care nu sunt sinceri şi spun una, dar până la urmă fac alta.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite