Ploieşti: Mierea produsă la mănăstire este vândută prahovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Mierea produsă la mănăstire este vândută prahovenilor
Ploieşti: Mierea produsă la mănăstire este vândută prahovenilor

Călugării de la Mănăstirea Turnu, din localitatea Târgşorul Vechi, au găsit o modalitate eficientă de a face rost de fonduri  pentru lăcaşul de cult. Produc miere în spatele zidurilor monahale, banii obţinuţi din vânzarea ei fiind folosiţi în principal pentru pictarea bisericii şi amenajarea chiliilor în care aceştia locuiesc, dar şi pentru alimente.

Mănăstirea Turnu, situată la câţiva kilometri de Ploieşti, a fost ctitorie  bisericească a voievodului Vlad Ţepeş, după cum spun chiar călugării lăcaşului de cult. Aici, timpul pare să se fi oprit în loc.

” Este mereu soare, linişte, iar treburile exterioare nu ne deranjează de fel. Avem viaţa noastră şi am învăţat că putem supravieţui prin muncă cinstită şi frumoasă”, spune unul dintre călugării instituţiei monahale.

Apicultura este cea care le aduce venituri pentru construcţia mănăstirii şi care îi ajută să supravieţuiască de pe o zi pe e alta. Au zeci de stupi, iar producţia anuală de miere se vinde fără probleme.

Produsele apicole sunt comercializate la preţuri avantajoase, sunt 100% naturale şi au mare căutare în rândul prahovenilor.

“Mierea noastră se vinde în patru locuri. La noi, în mănăstire şi în alte două astfel de locaşuri sfinte, tot în Prahova şi la Sinaia. Sunt oameni care caută mierea obţinută la noi, pentru că au încredere că este de bună calitate, curată şi ceva mai ieftină decât cea comercializată în pieţe”, a spus părintele Arsenie.

Sunt specialişti în domeniu apicol
Aproape toţi călugării au costume de culoare albă, măşti din plasă şi mănuşi şi au învăţat cum să aibă grijă de albine pentru a obţine miere cât mai multă.

Le îngrijesc dimineaţa şi pe tot parcursul zilei, ori de câte ori este nevoie. Au citit cărţi de specialitate pentru a învăţa tehnicile specifice apiculturii, iar acum, după mai bine de 12 ani de practică, au devenit, la rândul lor, specialişti, obţinând certificate de calitate şi licenţă în domeniu, ca producători.

“Pentru noi criza nu a venit. Recomand tuturor să se apropie de albine şi garantez că la rândul lor îşi vor putea susţine familiile din munca asta. Banii i-am folosit la pictarea bisericii, pentru mobilierul dat pe comandă şi avem grijă şi de chiliile din fosta curte domnească”, a spus ieromonahul Valentin, stareţul şi duhovnicul Mănăstirii Turnu.

Călugării de la Târgşorul Vechi recomandă toturor celor care au probleme cu stomacul, cu gâtul sau cu ficatul să consume produse apicole. “Sunt foarte bune pentru sănătate. O linguriţă dimineaţa, înainte de masă şi una seara, înainte de culcare te ajută să devii un om sănătos şi energic. Este o hrană dată de Dumnezeu”, consideră un alt călugăr al lăcaşului de cult.

Îşi fac reclamă pe internet
Produsul apicol obţinut în grădina instituţiei monahale este promovat şi pe internet, Mănăstirea Turnu având propriul site (www.turnu.ro) unde, pe lângă prezentarea istoriei lăcaşului de cult, prezintă vizitatorilor virtuali sortimentele de miere oferite spre comercializare şi poze cu călugări care muncesc la stupi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite