A început recensământul. Vedeţi AICI când trebuie să aşteptaţi recenzorul!
01.152 de recenzori, dotaţi cu mape şi ecusoane, vor bate de joi și până la 31 octombrie, la uşile ploieştenilor
4.656 de recenzori, dintre care 1.152 doar în Ploieşti, se vor ocupa în judeţul Prahova de colectarea datelor despre fiecare persoană în parte, de la codul numeric personal - pentru a fi evitată, astfel, dubla înregistrare de persoane - până la veniturile obţinute, locul de muncă şi proprietăţile deţinute, dar şi informaţii despre locuinţe. „Am avut peste 2.500 de solicitări pentru posturile de recenzori disponibile, sunt persoane de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, din sectorul public, dar şi din cel privat. Oamenii îi vor recunoaşte după mapele albastre şi ecusoanele pe care sunt trecute seria şi numărul de buletin. Pentru siguranţă, în momentul în care li se solicită date pentru recensământ, ploieştenii trebuie să ceară buletinul sau cartea de identitate, iar seriile de pe acestea trebuie să fie identice cu cele de pe ecuson. Un recenzor din Ploieşti are, în medie, chestionare pentru 80-100 de locuinţe", ne-a spus Daniela Dick, funcţionarul responsabilul cu recensământul în cadrul Primăriei Ploieşti.
Pentru orice eventualitate, în Ploiești sunt și peste 100 de recenzori de rezervă și alți 164 de recenzori-șefi care se vor ocupa de centralizarea datelor.
Un recenzor este plătit cu 50 de lei pe zi, venit impozitabil.
Amenzi pentru refuzul de a răspunde
Recenzorii vor bate la uşile ploieştenilor între orele 8.00 şi 20.00, în perioada recensământului, iar completarea unui chestionar durează între 20 şi 40 de minute. Dacă nu sunteţi găsiţi acasă, recenzorii vor lăsa în cutia poştală un fluturaş prin care îşi anunţă data următoarei vizite, inclusiv un număr de telefon la care puteţi suna pentru a anunţa data şi ora la care puteţi fi găsit. În ultimă instanţă, se vor prelua informaţii de la persoane care pot furniza date pertinente: vecini, administrator de bloc, iar în mediul rural de la preot sau de la reprezentanţi ai administraţiei locale.
Refuzul de a furniza datele solicitate se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei. Singurele răspunsuri opţionale sunt cele referitoare la etnie, religie şi limbă maternă.
Printre noutăţile recensământului din 2011 se numără întrebările referitoare la reabilitarea termică a locuinţei - dacă există sau nu, precum şi condiţiile în care acesta a fost făcută - şi câteva puncte care vizează persoanele născute înainte de 2006. Acestea trebuie să specifice dacă au dificultăţi de vedere, şi dacă poartă ochelari sau lentile de contact, dacă au probleme de memorare și concentrare, auz sau îngrijire proprie. Dacă se ivește o astfel de situație, persoanele vor fi întrebate dacă beneficiază de ajutorul unui însoțitor. Se dorește astfel, obținerea de informații despre starea de sănătate a populației.
Datele solicitate la recensământ pot fi furnizate doar de persoanele majore, pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere.
Primele rezultate ale recensământului vor fi publicate în trimestrul I al anului 2012, iar datele finale în 2014.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:
