Ploieşti: Dan Marinescu transformă florile în artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Dan Marinescu transformă florile în artă
Ploieşti: Dan Marinescu transformă florile în artă

Artistul foloseşte flori cultivate în grădina proprie ca decoraţiuni pentru case sau pentru diverse evenimente, într-un alt mod decât cele din glastră. Bărbatul creează adevărate opere de artă din flori presate.

Dan Marinescu este un ploieştean talentat, care de mai bine de trei decenii a tranformat dragostea pentru flori într-o adevărată artă.  Lucrările sale, tablouri, felicitări personalizate şi mărţişoare, sunt executate din peste 100 de soiuri de plante naturale tratate termic şi  conservate într-un suport special pentru protejarea şi menţinerea lor eficientă în timp. 

Artistul foloseşte numeroase materiale şi tehnici pentru montarea şi înrămarea lucrărilor. Cu greu vorbeşte despre felul în care le face să strălucească de frumuseţe.

“Este precum un secret de serviciu. Nu pot să divulg în totalitate sistemul pe care îl folosesc pentru presarea şi vidarea plantelor. Oricum, unele flori sunt tratate cu alcool etilic de până la 80 de grade tărie şi chiar cu acid acetilsalicilic, iar apoi sunt trecute şi prin cuptorul cu microunde”, spune zâmbind Dan Marinescu.

Bărbatul a expus mii de lucrări la festivaluri şi târguri naţionale şi a vândut sute de flori vidate şi înrămate, atât în ţară cât şi peste hotare. Este mândru de faptul că talentul său a fost apreciat chiar de preşedintele ţării, Traian Băsescu, căruia i-a oferit flori înrămate, şi de Elena Udrea, ministrul Turismului.

“I-am dat flori vidate şi Mihaelei Rădulescu, iar pe Dan Chişu l-am ajutat să decoreze camerele unui hotel pe care îl deţine. Multe personalităţi s-au arătat interesate de munca mea, pentru că este ceva mai neobişnuit, ceva cu care nu te întâlneşti la orice pas”, îşi aminteşte artistul.

Talent moştenit de la mamă
Pasiunea pentru plante a început în urmă cu mai bine de trei decenii. 

“Talentul pentru această artă se transmite de la mama mea. Ea m-a învăţat cum să lucrez cu florile. Ani la rând am căutat soluţii de a putea conversva culorile adevărate ale plantelor. Fiecare soi are o  particularitate, de aceea cu fiecare procedez într-un alt mod de tratare, de uscare şi de păstrare. Am flori pe care le pun şi la congelator ca să se păstreze”, spune artistul.

Dan Marinescu precizează că cele mai multe din florile pe care le foloseşte nu sunt uscate urmând procedeul clasic de tip ,, ierbar '', ci printr-o modalitate originală care utilizează curenţi de aer cald. 

“Florile care sunt tratate astfel sunt apoi păstrate în condiţii speciale pentru a putea face aranjamente cu flori din anotimpuri diferite. Lucrările  sunt realizate pe un suport protectiv special care asigură  conservarea eficientă a florilor. Acest suport floral este apoi montat pe un paspartou care este apoi înrămat şi protejat de un geam” explică ploieşteanul îndrăgostit de frumos.

Întrebări şi răspunsuri
Cât costă un tablou din flori naturale presate?

D.M: Depinde de câte de mult am lucrat la acel tablou. La mine contează foarte mult şi ramele pe care le folosesc, multe dintre ele fiind lucrate manual, de mine, majoritate sunt confecţionate din lemn. O lucrare poate să coste de la 30 de lei până la 250 de lei, cele mari.

Care este floarea preferată?
D.M: Pe toate le iubesc şi nu concept o casă lipsită de flori. Aceea este o casă săracă, fără viaţă. Îmi place Passiflora care mai este numită şi „coroana lui Iisus”. Ea este o plantă deosebită prin formă şi colorit. Floarea are toate însemnele patimilor lui Isus: ghimpi, coroana nectarifera a laciniilor receptaculului închipuie veşmintele zdrenţuite ale lui Hristos, iar iar cele trei stigmate reprezintă cele trei cuie.

Ce-i place
Dan Marinescu spune că are ca hobby fotografia şi muzica uşoară şi cea clasică. Îi  admiră pe toţi artiştii generaţiei sale, cum ar fi Gabriel Dorobanţu şi Mirabela Dauer. Când are timp merge la spectacole de teatru.

Ce nu-i place
“Nu-mi place bârfa. Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi nici cei care spune că este foarte uşor să faci artă şi te tratează ca pe un nimic. Aceia nu-şi apreciază nici propria muncă”, susţine Dan Marinescu.

Profil
Născut
Ploieşti, 31 ianuarie 1947

Ultima şcoală absolvită
Şcoala postliceală de Marketing

Familie
Căsătorit, are un copil

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite