Ploieşti: Manualele sărăcesc părinţii şi profesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Manualele sărăcesc părinţii şi profesorii
Ploieşti: Manualele sărăcesc părinţii şi profesorii

La fiecare început de an, manualele reprezintă o problemă pentru că sunt puţine şi nu se ajung la toţi elevii. În plus, nici cadrele didactice nu beneficiază de manuale gratuite, fiind nevoită să investească sute de lei pentru a putea preda

Anul acesta situaţia a fost cu atât mai grea cu cât valoarea comenzilor pentru manualele şcolare dată de Inspectoratul Şcolar a scăzut de la 800.000 de lei cât a fost anul trecut, la 360.000 de lei, din cauza bugeutui afectat de criză al inspectoratului.

Mulţi dintre părinţi s-au văzut nevoiţi să aloce sume importante de bani pentru achiziţionarea manualelor, deşi acest lucru nu este pe placul lor. „Am luat doar câteva manuale pentru fata mea dar nu sunt de acord să dau mai mult pentru nişte cărţi pe care oricum trebuia să le primească gratuit de la şcoală”, spune Oana Pană, mama unei eleve de liceu. Dacă în şcolile generale copiii au primit, prin eforturile şcolii, mai multe manuale, la licee situaţia nu este similară.

„Nu am primit manuale pentru toate materiile iar ca să le cumpăr eu trebuia să dau 500 de lei însă familia mea nu îşi permite aşa ceva, abia dacă am avut cu ce cumpăra rechizite la început de an şcolar pentru mine şi cei trei fraţi ai mei mai mici”, explică Bogdan Anton, elev la Grupul Şcolar Energetic.

Profesori defavorizaţi
Dascălii spun însă că, pentru că ei nu primesc manuale gratuite de la şcoli, sunt nevoiţi să cheltuiască până la 1.000 de lei anual pentru aceste cărţi, pe care, de multe ori sunt nevoiţi să le schimbe anul următor. „Din fericire conducerea Şcolii Generale din Păcureţi a făcut eforturi foarte mari pentru a oferi toate manualele gratuit elevilor. Eu însă nu am primit aşa ceva şi mi-am cumpărat toate manualele de clasa a V-a, a VII şi a VIII-a, care au costat 600 de lei.

Pe cele de clasa a VI-a le aveam, deşi şi alea costă tot 200 de lei”, explică profesoara de limba română Maria Marin din cadrul Şcolii Păcureţi. „Cu telemele pentru acasă e mai greu, mulţi elevi vin cu ele nefăcute pentru că nu au cărţi, însă copiii silitori îşi împrumută între ei manualele ca să nu rămână cu teleme nerezolvate”, spune profesoara de limba engleză Adriana Mihai.

Preţul manualelor care sunt comercializate în acest moment în librăriile ploieştene variază între 10 şi 30 de lei, în funcţie de materie, de ediţie şi mai ales de editura care le realizează.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite