Ploieşti: Manualele şcolare, afectate de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Manualele şcolare, afectate de criză
Ploieşti: Manualele şcolare, afectate de criză

În librării au apărut doar manualele pentru clasele I-IV, preţurile acestora fiind cu circa 10% mai mari faţă de anul trecut.

Anul acesta, din cauza crizei financiare, elevii din Prahova vor avea mai puţine manuale noi ca anul trecut. După cum ne-a declarat Gheorghe Borovină, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Prahova “este o perioadă de criză şi anul acesta putem să asigurăm mai puţine manuale decât în alţi ani.

Valoarea comenzilor pentru 2009-2010 este de 361.000 lei faţă de 840.000 lei cât a fost anul trecut”. Gheorghe Borovină a mai precizat că la inspectorat s-a primit 75% din numărul total al manualelor comandate, urmând ca din 3 septembrie acestea să înceapă să fie distribuite în cele 258 de unităţi de învăţământ.

Părinţii aşteaptă manualele
Deşi mai sunt mai puţin de trei săptămâni până la începerea anului şcolar, manualele nu au apărut nici în librăriile ploieştene.
Reprezentanţii Librăriei Humanitas ne-au declarat că vor începe să primească manuale după 1 septembrie, iar la Casa Cărţii s-au primit doar câteva manuale pentru copiii din ciclul primar. “Avem abecedare, educaţie plastică, educaţie civică, istorie pentru clasele mici, până într-a patra”, ne-a spus o vânzătoare.

Nici la tarabele situate în Pasajul “Nichita Stănescu”, situaţia nu este mai roz. Majoritatea vânzătorilor spun că, deşi părinţii au venit să se intereseze, nu au primit până acum decât manuale pentru clasele mici. La o singură tarabă am găsit şi manuale pentru clasele V-VIII. Preţurile la care au apărut manualele pe piaţă sunt mai mari decât anul trecut cu aproximativ 10%. Acestea variază între 12 lei şi 25 de lei, în funcţie de editură.

Manuale noi pentru clasa I
După cum a precizat inspectorul Gheorghe Borovină, toţi cei 7.000 de elevi de clasa I vor beneficia de manuale noi. În celelalte cazuri, unităţile de învăţământ au comandat doar tiraje pentru acoperirea uzurii. Mulţi părinţi ai căror copii au primit manuale vechi de la şcoală sunt dispuşi să le cumpere altele, numai pentru ca micuţii să înveţe de drag.

“Fata mea a primit o carte de română aproape fără coperţi, măzgălită de nici nu poate să înveţe de pe ea. O să îi iau una nouă dacă găsesc”, ne-a spus o mămică aflată într-o librărie.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite