Ploieşti: Theodor Mălăescu luptă pentru drepturile oamenilor din trei judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Theodor Mălăescu luptă pentru drepturile oamenilor din trei judeţe
Ploieşti: Theodor Mălăescu luptă pentru drepturile oamenilor din trei judeţe

Este reprezentatul instituţiei Avocatul Poporului şi de mai bine de doi ani militează pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor locuitorilor din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Buzău.

Locul său de muncă este o încăpere nu mai mare de zece metri pătraţi, cu ferestre înalte, cu zăbrele, la parterul Palatului Administrativ din Ploieşti.

Acolo “pune ţara la cale”, cum îi place juristului Theodor Mălăescu să vorbească despre munca sa. Biroul său este plin de dosare, registre de evidenţă a audienţelor şi de cărţi de Drept.

Nu duce lipsă de clienţi în nicio zi a săptămânii. De dimineaţă şi până la încheierea programului de lucru, la ora 16, zeci de  oameni îi solicită ajutorul în probleme pentru care ei nu au găsit rezolvare ori au fost neîndreptăţiţi. Pentru toţi are o soluţie, o îndrumare şi o vorbă bună.

Visa să devină poliţist
A crescut în mediul rural, într-un sat din Prahova. Spune cu mândrie că este fiu de ţărani cinstiţi care au ştiut să-l sprijine la nevoie şi să-I arate o cale în viaţă.

A făcut liceul la seral, fiind angajat pe atunci la Uzina Mecanică Plopeni. A avut timp însă să se pregătească temeinic pentru o carieră militară.

În 1977, norocul i-a surâs devenind student al Academiei de Poliţie din Bucureşti. “A;a cum fetele vroiau să se facă doctorese, noi băieţii visam să fim poliţişti. Mi s-a împlinit visul, din prima, am fost admis fără probleme. A fost o perioadă grea, totul era militarizat, pe atunci nu se putea vorbi despre viaţă de student”, povesteşte juristul Theodor Mălăescu.

Şel al Poliţiei Municipale
Primul său loc de muncă a fost ca ofiţer de poliţie în localitatea prahoveană Slănic. După patru ani de activitate a fost transferat, pe acelaşi post, la Biroul economic din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. a urmat o ascensiune în carieră, fiind numit în 1997 şef al Serviciului Crimă Organizată, iar din 2001 până în 2006 a ocupat funcţia de şef al Poliţiei Municipale Ploieşti.

“Am avut peste 400 de oameni în subordine, mi-a plăcut întotdeauna să lucrez cu oamenii. Am coordonat zeci de acţiuni, de acolo m-am pensionat”, spune zâmbind reprezentantul instituţiei Avocatul Poporului.

Apărător al drepturilor omului
În aprilie 2007, a redevenit angajat, însă nu în sistemul în care a lucrat timp de aproape trei decenii, ci ca apărător al drepturilor omului.

A câştigat concursul pentru ocuparea postului de jurist în cadrul instituţiei Avocatul Poporului. De doi ani, Theodor Mălăescu contribuie la soluţionarea conflictelor din persoanele fizice şi autorităţile administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediere şi dialog. 

“Asigurăm protecţie oricărei persoane faţă de abuzurile suferite din partea funcţionarilor publici, a autorităţilor locale şi a celor centrale, fie că este vorba despre ministere, departamente, agenţii guvernamentale”, explică juristul.

Întrebări şi răspunsuri
Care este diferenţa dintre Avocatul Poporului şi un avocat care ne reprezintă în instanţă?
T.M: “Instituţia Avocatul Poporului nu oferă consultanţă juridică şi nici nu poate reprezenta petiţionarii în justiţie şi nu poate intervene în cauzele aflate pe rolul instanţei de judecată sau în cauzele în care instanţa s-a pronunţat. Nu soluţionăm nici cereri referitoare la litigii cu character privat, civile, penale sau de dreptul muncii”

Cât câştigă un reprezentant al Avocatul Poporului?
T.M: “Cei care vin să ne solicite ajutorul trebuie să ştie că nu trebuie să plătească onorarii, acelea sunt încasate doar de către avocaţii care îi reprezintă în procese. Noi suntem funcţionari publici, cu studii superioare, şi suntem plătiţi conform unei grille de salarizare. Avem un salariu lunar de aproximativ 2000 de lei”

Ce-i place
“Fac tot ce îi este bine unui om să facă. În timpul liber mă odihnesc, citesc o carte, călătoresc. Şi pentru că îmi place sportul, declare cu mâna pe inimă că sunt un susţinător al echipei de baschet campioană naţională – ASESOFT Ploieşti. Burlacu şi Căruţaşu sunt doi jucători foarte buni, cu adevărat patrioţi”

Ce nu-i place
Spune că nu-i place răutatea şi laşitatea oamenilor şi nici dezordinea.

Profil
Născut
4 ianuarie 1953, comuna Dumbrăveşti, judeţul Prahova

Ultima şcoală absolvită
Facultatea de Drept Bucureşti, 1994

Profesie
Jurist

Familie
Căsătorit, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite