Magda Coman lucrează cu acul şi cu vorba bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 25 de ani lucrează la Centrul de Transfuzii Sanguine din Ploieşti. Coordonează activitatea asistentelor medicale care recoltează sânge de la donatori.

Are o muncă pe care nu oricine o poate face. Prin mâinile sale trec zilnic zeci de persoane, care vin la Centrul de Transfuzii din Ploieşti pentru a dona sânge. Acul şi vorba bună sunt principalele instrumente de lucru ale Magdei Coman, care spune că dintotdeauna a avut înclinaţii către această meserie.

„Din dăruire pentru oameni, am devenit asistentă medicală. Cred că totul a pronit din copilărie, când obişnuiam să mă joc de-a „doctoriţa" împreună cu sora mea. Eram foarte curioasă, iar atunci când mă ducea mama la dispensar, obişnuiam să mă uit în sertarele cu instrumentarul sanitar", povesteşte angajata Centrului de Transfuzii Sanguine.

Magda Coman îşi aminteşte cu drag de momentul în care a aflat că este admisă la Şcoala de Asistenţi Medicali. „A fost o zi aparte. Noi locuiam la ţară şi părinţii mei au mers să vadă rezultatele concursului de admitere. Aveam o înţelegere cu mama. Eu trebuia să văd când vine autobuzul şi, dacă, avea în mână un buchet de garoafe însemna că am intrat. Aşa a fost, iar bucuria acelui moment nu o să o uit niciodată", a spus, emoţionată, asistenta medicală.

„Trebuie să dai dovadă de empatie"

Magda lucrează la Centrul de Transfuzii Sanguine Prahova din august 1985. În prezent, ea coordonează activitatea  celor 19 asistente medicale care recoltează sânge de la donatori. „Este o senzaţie care nu poate fi descrisă în cuvinte, prin ceea ce faci. Practic, şi noi contribuim la salvarea vieţii unor oameni. Sângele pe care îl recoltăm aici ajunge la spitale din judeţ şi din ţară, la oameni aflaţi în dificultate. Am un mare respect pentru cei care dau din sângele lor şi altora. Această meserie nu o poate practica oricine. În afară de organizare, dăruire, curaj, trebuie să dai dovadă şi de empatie, şi să fii în stare să iei decizii rapide şi favorabile pacientului. Noi comunicăm foarte bine cu oamenii care vin la noi. Mulţi dintre ei au poveşti de viaţă, pe care le ascultăm cu plăcere în timp ce ne facem treaba", explică cadrul medical.

Predă la şcolile sanitare

În afară de munca la Centrul de Tranfuzii din Ploieşti, Magda Coman desfăşoară şi activitate didactică, la şcolile cu profil sanitar din municipiu. Din mâinile sale au ieşit asistenţi medicali competenţi şi dedicaţi muncii lor. „Vreau să le insuflu elevilor mei dragostea pentru oameni.  Cine vrea să facă meseria asta doar bani, nu o să reuşească niciodată. Trebuie să o faci din plăcere. Cursanţilor le arăt, printre altele, care sunt tehnicile de îngrijire a pacienţilor cu diferite afecţiuni", spune Magda.

Întrebări şi răspunsuri

Cine poate dona sânge?

Orice persoană este un potenţial donator. Însă, trebuie să fie sănătoasă, să nu aibă afecţiuni cronice şi să aibă o greutate de peste 60 de kilograme. Vârsta minimă este 18 ani, iar cea maximă 50 de ani. În momentul în care donează sânge, le facem şi analizele şi le comunicăm rezultatele, la două zile de la recoltare.

Ce probleme întâmpină asistenţii medicali?

Ca orice cadru medical, de altfel, sunt probleme legate de lipsa fondurilor pentru achiziţionarea instrumentarului sanitar, pentru materiale dezinfectante, dar şi salariile prea mici, din care cu greu se poate trăi.

Ce-i place

Magdei Coman îi plac plimbările în parc, la iarbă verde-cu familia şi spune că citeşte cu mare plăcere literatură de specialitate, pentru a se pune la curent cu ultimele noutăţi în domeniul în care lucrează.

Ce nu-i place

„Mă feresc de oamenii mincinoşi, care denotă lipsă de caracter. Pe acestea le detest cel mai mult la persoanele cu care intru în contact", spune asistenta medicală.

Profil

Născută

14 martie 1966, Ploieşti

Studii

 Şcoala postliceală sanitară, Ploieşti

Familie

Căsătorită, are o fiică studentă la Medicină

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite