Ploieşti: Luminiţa Niţă scrie „destinele“ inculpaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Niţă vrea să devină judecător
Luminiţa Niţă vrea să devină judecător

Munca sa de grefier constituie un real sprijin pentru magistraţi. Întocmeşte numeroase acte procedurale, contribuind la soluţionarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor.

 „Nu sunt dactilografă. Lumea trebuie să înţeleagă că munca grefierului nu înseamnă bătut la maşina de scris şi atât. Este un job complex, prezenţa noastră este obligatorie în sălile de judecată", îşi începe povestea Luminiţa Niţă, grefier şef  la Secţia Civilă, din cadrul Tribunalului Prahova.

Prahoveanca de 33 de ani nu-şi vede capul de treburi. Şi asta se vede cu ochiul liber. Biroul său este plin de dosare, la fel şi dulapurile şi scaunele din jurul său. Nu pare însă prea deranjată de volumul mare de muncă. Şi asta pentru că este un bun organizator şi o persoană responsabilă.

„Noi suntem cei care ne prezentăm înaintea completelor de judecată, dăm dosare la bară justiţiarilor şi avocaţilor. Într-o zi obişnuită am în lucru şi câte 60 de dosare. Grefierul face apelul părţilor şi consemnează toate dispoziţiile instanţei, care trebuie să fie scrise cu exactitate. Trebuie să ştim să sintetizăm informaţiile şi să avem atenţie distributivă. Sunt avocaţi care vorbesc foarte repede, şi e greu să ţii pasul cu ei. Prin urmare, suntem foarte solicitaţi, iar destinele unor oameni depind de profesionalismul nostru", explică grefiera.

Vrea să devină judecător

Luminiţa Niţă îşi doreşte să avanseze în carieră. Este studentă în ultimul an la Facultatea de Drept şi visează să ajungă judecător sau procuror. „Vreau, pentru că nu este imposibil. Pentru mine, asta este o nouă provocare. Sunt grefier de şase ani, iar la cinci ani după absolvirea facultăţii pot intra fără examen în rândul magistraţilor. Asta nu înseamnă că nu-mi place ceea ce fac acum", mai spune aceasta.

Grefiera povesteşte că, în puţinul timp liber de care dispune după terminarea programului de lucru, se ocupă de fiul său. Îi plac plimbările în parc şi în concedii face turism cultural.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai importante atribuţii ale grefierului?

Conform legislatiei actuale, grefierul  are numeroase competenţe. El este cel care comunică hotărârile judecătoreşti în termenul prevăzut de lege, tehnoredactează hotărârile judecătoreşti şi alte lucrări repartizate de conducerea instaţie, şi transcrie înregistrarile audio sau stenogramele sedinţelor.

Din ce este format corpul grefierilor?

Corpul grefierilor are în componenţă grefieri de şedinţă, statisticieni,  documentarişti, informaticieni, arhivari şi registratori. Există grefieri cu studii superioare juridice şi grefieri cu studii medii.

Profil

Născută

17 septembrie 1977, Vălenii de Munte

Studii

Şcoala Naţională de Grefieri

Familie

Căsătorită, are un fiu

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite