Ploieşti: Luminiţa Ioniţă: "Îţi trebuie mult curaj ca să fii taximetrist"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Luminiţa Ioniţă: "Îţi trebuie mult curaj ca să fii taximetrist"
Ploieşti: Luminiţa Ioniţă: "Îţi trebuie mult curaj ca să fii taximetrist"

După aproape şase ani de experienţă în cadrul mai multor firme de taximetrie, în care a trecut, pe rând, de la postul de dispecer la cel de director tehnic, Luminiţa a ales să fie şofer de taxi

Luminiţa a ajuns să lucreze în taximetrie pentru că a fost nevoită să găsească o meserie pe care să o facă cu plăcere, după doi ani în care lucrase în comerţ. În urma unui anunţ pe care l-a găsit într-un ziar se angaja pentru prima dată în domeniu, în 2004, la Moltobela.

„Nu aveam de-a face cu postul de dispecer pe care îl vroiam, nu ştiam nici străzi, nici cum se lucrează cu şoferii, dar i-am spus administratorului că o să încerc dacă îmi dă o şansă”, spune şoferiţa. Fiind o fire ambiţioasă şi orgolioasă, ea a a cumpărat hărţi ale Ploieştiului şi într-o lună de zile a învăţat toate noţiunile de bază ale acestei meserii.

Trecând şi peste dificultăţile pe care le întâmpina din partea colegilor, care uneori încercau să o intimideze, Luminiţa a primit un sprijin important din partea conducerii firmei, pentru a-şi face meseria aşa cum trebuie. După patru ani în care a fost dispecer la Moltobela, ea a ales să practice această meserie la altă firmă, Lodias.

De la dispecer la şofer de taxi
Unele dintre apelurile pe care le primea Luminiţa ca dispecer erau refuzate de colegii ei din traseu pe motiv că vin din zone rău famate. Acest lucru a făcut-o atât de curioasă, încât într-o zi a cerut şefului ei o maşină ca să iasă pe traseu. După multe insistenţe, patronul firmei a acceptat ideea Luminiţei, cu condiţia să facă de probă o perioadă ca să vadă dacă se descurcă.

După orele de dispecerat, taximetrista mergea pe teren şi spune că  nu a refuzat niciodată o comadă indiferent de unde venea.

„M-am dus la toate adresele, pe stradă eram şofer de taxi şi am ajuns şi în cartierele rău famate, din curiozitate. N-am avut probleme niciodată de genul violenţelor sau furturilor, însă au existat situaţii când clienţii nu mi-au plătit şi am pus bani din buzunar dar nu am făcut scandal, să-mi chem colegii sau ceva de genul ăsta”, explică şoferiţa, care acum este colaboratoare la firma Mansini Trans.

O meserie pentru cei cu nervii tari
Ea este de părere că în această meserie trebuie să ai nervii tari ca să înfrunţi zi de zi diferite situaţii neprevăzute.

„Dacă un client te enervează trebuie să-ţi revii imediat, trebuie să te urci şi să te cobori la nivelul fiecăruia şi mai ai nevoie şi de un fler, ca să cunoşti felul omului care urcă în maşina ta şi să-l faci să se simtă confortabil, astfel încât şi data viitoare să te alegă tot pe tine”, adaugă Luminiţa Ioniţă.

Taximetrista mai spune că meseria pe care a ales-o este foarte grea şi pentru că de multe ori este sancţionată cu amenzi şi puncte de penalizare în trafic, pe nedrept.

Întrebări şi răspunsuri
Ce aţi făcut înante de taximetrie?
L.I.:
Am lucrat la Combinatul Teleajen din 1989 şi până în 2002, când am fost disponibilizată, apoi alţi doi ani i-am lucrat în comerţ, dar nu mi-a plăcut deloc această meserie. În 2004 am văzut un anunţ de angajare într-un ziar pentru un post de dispecer de taxi şi atunci m-am decis să încerc şi eu.

Din toate meseriile, de ce aţi ales-o pe cea de şofer de taxi?
L.I.:
La baza alegerii mele au existat motive financiare, dar pot spune că şi pentru că sunt pasionată de şofat şi, cu ani în urmă am susţinut toate examenele de atestat la Bucureşti. Am obţinut atestat pentru postul de dispecer, de taximetrist dar şi pentru persoană desemnată, în vederea conducerii unei firme de profil.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să conduc, în special pe trasee mai lungi, în afara Ploieştiului, îmi plac romanele de dragoste, să gătesc în timpul pe care îl am liber, îmi place sportul, în special volei, pe care l-am practicat de performanţă în timpul liceului”, spune Luminiţa.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii simandicoşi şi pisicoşi, care încearcă, prin pisiceala lor să obţină ceva, în loc să treacă direct la subiect. Nu-mi plac oamenii mincinoşi, vremea ploioasă şi persoanele lipsite de respect şi bun simţ”, completează taximetrista.

PROFIL:
NĂSCUTĂ

9 aprilie 1969, Moreni, Dâmboviţa
STUDII:
Este studentă anul III la Facultatea de Management
FAMILIE:
Necăsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite