Lukoil, amendat pentru mirosuri neplăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu Prahova a amendat una din cele mai mari rafinării din Ploieşti, după ce mai mulţi ploieşteni au reclamat mirosuri urâte, pe durata weekendului

În weekend, în mai multe zone ale Ploieştiului s-au înregistrat depăşiri ale normalor admise la emisiile de benzen şi valori foarte ridicate la alte gaze toxice. În urma sesizărilor, Garda de Mediu a amendat rafinăria Lukoil, însă nu pentru depăşiri ale emisiilor, ci pentru mirosurile neplăcute.

50.000 de lei este amenda primită de Lukoil Ploieşti

Autorităţile de mediu spun că, la măsurătorile efectuate, compania s-a încadrat în normele legale din punct de vedere al emisiilor. În schimb, cu mirosurile e altă poveste. „Cei de la Lukoil fac o serie de revizii anunţate. S-au constatat nişte coroziuni la o instalaţie. Prin urmare, o parte din gaze au fost eliberate direct în atmosferă, fără să mai treacă prin faclă", a explicat prefectul de Prahova, Adrian Dobre, care a solicitat ca, pe viitor, comunicarea între companie şi autorităţile de mediu să fie mai strânsă. Luni, Garda de Mediu a anunţat amenda, în valoare de 50.000 de lei. „Pe data de 1, rafinăria a anunţat Agenţia de Protecţia Mediului că opreşte instalaţiile, pentru nişte reparaţii. Vineri, APM le-a trimis o adresă, cerându-le să ia toate măsurile pentru a nu exista depăşiri. Problemele au apărut începând din noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1.00. Întrucât numărul sesizărilor din partea ploieştenilor a fost foarte mare, am constatat că nu au fost luate toată măsurile pentru a evita disconfortul olfactiv, aşa cum se ceruse, şi am amendat rafinăria, pentru neplăcerile provocate. Am solicitat, totdată, extinderea perioadei de revizii. La măsurătorile APM nu au fost înregistrate depăşiri ale normelor legale de emisii", ne-a declarat, luni, Florin Diaconu, comisarul şef din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Prahova.

Citiţi aici reacţia Lukoil

Poluaţi cu benzen şi oxizi

În mod interesant, una din staţiile APM care măsoară calitatea aerului din Ploieşti a înregistrat, duminică, o valoare dublă faţă de maximul impus de lege, la emisiile de benzen. Autorităţile de mediu spun însă că emisiile au provenit de la mai multe rafinării, nu doar de la cea din cartierul ploieştean Mihai Bravu. Cea mai mare concentraţie, înregistrată de staţia de pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino din Ploieşti, a fost de 10,86 micrograme pe metru cub. Asta în condiţiile în care media anuală pentru protecţia sănătăţii umane este de 5 micrograme, conform Legii 104 din 2011. Cu o oră înainte, valoarea măsurată era de 7,63 micrograme, iar duminică la ora 11.00, aceeaşi staţie înregistra 6,31, potrivit măsurătorilor efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, postate pe site-ul calitateaer.ro. În tot weekendul, cele patru staţii din Ploieşti au înregistrat valori foarte ridicate şi la alte gaze texice, precum oxizi de sulf, oxizi de azot şi toluen.

„Simţim gazele de la rafinării"

„Uneori, când deschid geamul să aerisesc, simt gazele de la rafinării. Cum eu stau în centru, presupun că vin de la Vega, care e cea mai aproape. Oricum, când vii de la Bucureşti cu trenul, recunoşti Ploieştiul după acest miros specific. Este un oraş mult mai poluat decât altele", s-a plâns Petre Pleşoianu, unul dintre ploieştenii care locuiesc în centru.

Benzenul este o hidrocarbură aromatică, obţinută prin arderea incompletă a compuşilor bogaţi în carbon. Este o substanţă puternic cancerigenă, inclusă în clasa A1 de toxicitate, care produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite