Ploieşti: Mihai Lucian Chiţu, un „detectiv” în câmpul muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproximativ 25 de ani lucrează în domeniul securităţii muncii şi este omul cu o bogată experienţă de „ investigator ” în cazul accidentelor în care sunt implicate persoane aflate în timpul exercitării sarcinilor de serviciu şi nu numai.

„Am ajuns în acest domeniu într-o anumită conjunctură când lucram la fostul Combinat Petrochimic Brazi şi respectiv Centrala Industrială de Rafinării şi Petrochimie Brazi care avea unităţi în 15 judeţe. Aveam o muncă pe care simţeam că nu o pot coordona aşa cum trebuie, într-un sector care era un fel de batalion disciplinar, ca să spun aşa. Atunci am trecut la ceea ce acum se cheamă securitate şi sănătate în muncă”, povesteşte Mihai Lucian Chiţu din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova.

La început i-a fost greu, pentru că nu avea cunoştinţele de legislaţie care îi erau necesare pentru a desfăşura aşa cum îşi dorea această activitate, dar, cu timpul, a învăţat cam tot ceea ce trebuia şi, folosindu-şi experienţa căpătată în Combinat, şi-a făcut treaba cu succes.

Asemeni unui poliţist
După Revoluţie, a trecut în rândul inspectorilor de specialitate în cadrul instituţiei judeţene de profil. „Despre munca asta pot să spun că nu este nici uşoară, nici grea, dacă ai chemare spre aşa ceva şi o faci cum trebuie. Eu şi colegii mei, când facem activitatea de cercetare în cazul unui eveniment cu urmări grave petrecut în procesul de muncă, până la un punct facem ceea ce face şi un poliţist, bazându-ne pe  pregătirea noastră tehnică şi pe experienţa acumulată pe această latură. Încercăm să aflăm cum s-au petrecut lucrurile şi nu este deloc uşor”, spune Mihai Lucian Chiţu.

Are, însă, satisfacţia că în aproximativ 20 de ani de activitate ca inspector al autorităţii de stat nu a avut niciun dosar contestat. „Am încercat să aplic foarte corect legea şi de aceea cred că am mulţumit pe toată lumea. Trebuie să stai să vorbeşti cu fiecare parte, să-i asculţi pe toţi şi să tragi concluziile care se impun. Nu trebuie să inventezi concluzii, nu trebuie să fabrici vinovaţi”, spune inspectorul care, în timp, şi-a câştigat o reputaţie de om dur în anumite circumstanţe.

Nu suntem închizitori
Mărturiseşte că a dat dovadă de intransigenţă, în special în situaţiile în care a fost vorba despre evenimente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. „ Nu suntem inchizitori, nu trebuie să dai impresia că eşti tot timpul cu biciul în mână, dar trebuie să-i faci pe oameni să înţeleagă că activitatea de prevenire nu e de joacă, deoarece este mult mai scump să tratezi, decât să previi. De exemplu, eu mereu am spus că decât să ajungi să primeşti o amendă, mai bine banii care i-ai da pe sancţiune îi foloseşti înainte cum trebuie, în măsurile de securitate şi sănătate în muncă”, explică Mihai Lucian Chiţu, cel care, în timpul liber, şi-a folosit experienţa acumulată pentru a scrie câteva cărţi de specialitate.

Profil
NĂSCUT
24 mai 1949, Cluj-Napoca

EDUCAŢIE
Doctorat în Ştiinţe Inginereşti, Universitatea Tehnică Petroşani , 2004

FAMILIE
Căsătorit, are un copil şi o nepoată „ studentă ” în clasa a 7-a

EXPERIENŢĂ
Din ianuarie 1984 lucrează în sectorul de securitate şi sănătate în muncă


Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai plăcut moment din activitate?
M.L.C. La început de activitate am ajutat o persoană, care se alesese cu o invaliditate gradul I în urma unui accident feroviar, petrecut înainte de 1989, să intre în posesia pensiei pe care legal o merita. Este vorba despre o tânără din Secăria care, împreună cu mama şi fata ei, trăiau într-o curăţenie exemplară, doar de pe urma unei văcuţe pe care o creşteau şi din laptele căreia făceau „caşcavele”. Fata era la sfârşitul clasei a VIII-a şi din cauza lipsei banilor nu putea să continue şcoala, cu toate că era premiantă.

Care a fost cea mai inspirată decizie luată?
M.L.C.  Din multele decizii luate în activitate, o evidenţiez pe cea prin care am hotărât să păstrăm dosarele de cercetare în arhiva instituţiei peste limita de 30 de ani, impusă de lege. Nu le-am dat la topit şi unele persoane au avut, ulterior, nevoie de ele după această limită. De exemplu, un bărbat care avea ambele picioare amputate a avut nevoie de acte oficiale pentru a-şi obţine anumite drepturi (pensie, proteză) şi aşa l-am putut ajuta.

Ce-i place
Mă relaxez în particular, acasă, unde am o mică grădiniţă. Îmi place să am grijă de flori şi să stau în natură, iar de la un timp îmi petrec concediile călătorind. E o activitatea foarte plăcută care-mi aminteşte de tinereţe !

Ce nu-i place
În ceea ce priveşte latura umană pot să spun că nu-mi plac linguşitorii şi, în general , persoanele care dau dovadă de falsitate şi delaţiune. În rest, nu-mi plac frigul şi întunericul. O să avem parte de mult frig şi întuneric pe lumea cealaltă!

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite