Lecție de viață. Un ploieştean în scaun cu rotile a escaladat Munţii Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Coroianu, un fost militar, cu ambele picioare amputate, a dat tuturor o lecție de viață și curaj extrem.

O viață trăită frumos, cu perseverență și curaj, nu este, neapărat, un apanaj al unui corp sănătos. O demonstrează din plin Mihai Ion Coroianu, un ploieștean aflat la vârsta pensionării, fost militar de carieră, rămas fără ambele picioare de mai bine de 5 ani. O artrită cu un parcurs medical rapid îl țintuiește, la 65 de ani, într-un scaun cu rotile, dar nu a reușit, niciodată, să-i frângă curajul, voința de fier și bucuria de a trăi. Cea mai nouă provocare în care s-a aventurat Mihai Coroianu este escaladarea munților în scaunul cu rotile.

În acest weekend, pensionarul a încercat să parcurgă traseul Sinaia - Babele, doar cu ajutorul mâinilor și extrem de multă voință. Doar vremea care s-a înrăutățit brusc l-a oprit să-și ducă la capăt acest vis. Cursa a început vineri, din zona Cuibul cu Dor. „Am făcut-o în primul rând pentru psihicul meu, pentru că orice obstacol depăşit în această situaţie îţi dă curaj de a lupta cu viaţa", spune cu multă convingere bărbatul.

 „Este un eveniment care se desfășoară sub deviza «Vreau, pot, reușesc!», o cursă de 21 kilometri de la poalele Bucegilor și până la Babele, la 2.200 de metri altitudine. Noi i-am spus, generic, «Crosul voinței»", explică și Bogdan Duțescu, organizatorul crosului.

Cu zâmbetul pe buze, Mihai Coroianu s-a avântat cu căruciorul pe pantele abrupte și a ținut piept vântului puternic. În Șaua Dichiului, după patru ore de trudă, a fost, însă, nevoit să se oprească. „Este mai greu decât m-am aşteptat. Altitudinea diferită faţă de cea la care am circulat eu, în mod obișnuit, iar aerul rarefiat și vântul îşi spun cuvântul", spune bărbatul. După un popas de câteva zeci de minute, cu multă voință, încredere în Dumnezeu și suprasolicitare a brațelor, pensionarul a continuat crosul până la Cabana Piatra Arsă, unde a și înnoptat.  Pe tot parcursul traseului, Mihai Coroianu a fost urmat îndeaproape de salvamontiști și jandarmi montani, gata să-i ofere sprijinul în caz de nevoie.

Următoarea țintă, Transfăgărășanul

Din nefericire, înrăutățirea bruscă a vremii în zona montană, încă de sâmbătă dimineața, l-a făcut să abandoneze, cel puțin deocamdată, acest cros. Visul de a ajunge la Babele nu va înceta însă pentru Mihai Coroianu. „Nu vreau să dobor vreun record, e pur şi simplu pentru mine, să îmi dovedesc că pot şi să arăt şi altora care suferă de acest handicap că viaţa poate continua", spune acesta.

Chiar dacă i-ar fi de folos un scaun motorizat, Mihai Coroianu nu vrea să renunțe la cel clasic, dintr-un motiv care ar putea fi de neînțeles pentru cineva în aceeași situație: nu vrea să-și piardă antrenamentul pentru că mai are foarte multe drumuri de străbătut.

Și nimeni nu se îndoiește de acest lucru pentru că fostul militar, cu o voință și disciplină de fier, nu este la prima încercare. În ultimele patru luni, acesta a parcurs peste 1.200 de kilometri, în scaunul cu rotile pe trasee precum Ploiești-Cheia, Ploiești-Târgoviște și alte drumuri din Prahova. „Voinţa acestui om depăşeşte orice limite şi nu ştiu dacă mai este cineva în situaţia dânsului care să mai facă aşa ceva", îl admiră Bogdan Duțescu.

Mare iubitor de munte și drumeții, bărbatul se pregătește pentru o provocare extraordinară, escaladarea și parcurgerea Transfăgărășanului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite