Justiție pe chirie în Prahova. Tribunalul și Judecătoria trebuie să se mute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Prahova va intra în proces de consolidare în 2012. Foto Alex Policală
Tribunalul Prahova va intra în proces de consolidare în 2012. Foto Alex Policală

În 2012, magistrații, inculpații și reclamanții din Prahova se vor întâlni la judecată în spații închiriate. Situația este provocată de necesitatea consolidării actualului sediu, datând de la 1946, dar și de întârzierile de peste 10 ani la construcția Palatul de Justiție din Ploiești.

Procesul de corupție în care este implicat omul de afaceri şi acţionarul Clubului FC Argeş, Cornel Penescu, sau cel în care a fost judecat Ghenosu, celebrul interlop din Dâmbovița, sunt doar câteva dintre cazurile importante și cu impact public care au ajuns pe lista de judecată a magistraților prahoveni, în 2011. 

Totodată, un magistrat de la Tribunalul Prahova judecă, într-un an, 1.600 de dosare, față de 950 de cazuri, cât este media națională. Cu toate acestea, nici volumul imens de cauze și nici importanța proceselor judecate nu au ajutat la grăbirea lucrărilor de la Palatul de Justiție din Ploiești, un colos început în urmă cu 14 ani și pentru care cele mai optimiste previziuni înseamnă, în acest moment, un termen de finalizare de trei ani.

Așa se face că Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova, cele mai importante instanțe ale județului, își desfășoară activitatea într-un spațiu foarte restrâns și într-o clădire monument istoric, construită între anii 1934-1946, cu risc seismic de gradul I. În 2011, în această clădire s-au judecat peste 67.000 de cauze. Nici măcar acest sediu nu va mai fi o soluție în 2012. „Actualul imobil în care funcționează Judecătoria Ploiești și Tribunalul Prahova a fost cuprins pe lista obiectivelor finanțate prin împrumut acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului care vizează reforma sistemului judiciar. Lucrările sunt foarte avansate, în sensul că așteptăm apariția în Monitorul Oficial, poate și în câteva zile, a indicatorilor tehnici aprobați pentru această investiție", ne-a spus Alina Anton Pavel, purtător de cuvânt al Tribunalului Prahova.

24 de luni, consolidarea Tribunalului

Acesta înseamnă că, în decurs de 4-6 luni, întreaga activitate a celor două instanțe trebuie să se mute în alt spațiu. „Trebuie să găsim unul sau mai multe sedii de închiriat în care se va desfășura procesul de justiție. Cea mai mare problemă a acestei mutări sunt sutele de mii de dosare care trebuie transferate în noul sediu", mai spune Alina Anton Pavel.

Lucrările de consolidare și restaurare a Tribunalului Prahova, clădire care a adăpostit pe vremuri Administrația Financiară teritorială Ploiești, vor dura 24 de luni și sunt speranțe că vor merge într-un ritm alert din cauza condițiilor foarte stricte impuse de Banca Mondială.

După finalizarea lucrărilor, în această clădire va funcționa doar Judecătoria Ploiești, instanță care nu și-a mai găsit locul în Palatul de Justiție, din cauza noilor reglementări în domeniu, privind separația între personal, public și arestați, dar și din cauza volumului mare de cauze apărut între 1995, data proiectării acestuia, și 2010, anul în care s-a realizat un nou studiu de fezabilitate. Acesta poate însemna că, în maximum doi ani și jumătate, magistrații și cauzele de la Judecătoria Ploiești se pot întoarce în sediul actual al Tribunalului, pe când judecătorii Tribunalului Prahova trebuie să aștepte finalizarea Palatului de Justiție.

Palatul de Justiție din Ploiești. Foto Alex Policală

Palatul de Justiție din Ploiești. Foto Alex Policală

17 ani pentru Palatul de Justiție

Situația ar fi fi fost cu totul alta dacă Palatul de Justiție din Ploiești ar fi fost gata în urmă cu 10 ani, la expirarea termenului inițial de execuție. Falimentul răsunător al constructorului, Coreco Construcții SRL, procesele cu lichidatorii și fondurile insuficiente de la bugetul de stat au făcut ca această clădire, de aproximativ 20.000 de metri pătrați, și al doilea Palat de Justiție din țară, ca suprafață, după cel din Capitală, să nu fie gata nici în 2012, la peste 14 ani de la demararea lucrărilor.

„Lucrările de execuție au continuat și 2011 și avem și un aviz favorabil pentru indicatorii tehnico-economici din noul studiu de fezabilitate, întocmit în 2010. Valoarea investiției totale este de peste 118 milioane de lei (peste 27 milioane de euro, n.r.), iar valoarea rămasă de finanțat este de aproximativ 94,7 milioane de lei", ne-a spus Alina Anton Pavel. Potrivit acestor noi indicatori, termenul de finalizare a fost fixat la 36 de luni.

Palatul de Justiție din Ploiești va adăposti activitatea Tribunalului Prahova și a Curții de Apel Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite