Istorie şi artă „suflată“ cu aur, la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Muzeului de Artă este singura din Ploieşti ai cărei pereţi sunt ornamentaţi cu aur. Foiţele de aur acoperă 36 de metri pătraţi din holul şi sălile muzeului şi 16 metri pătraţi în dreptul casei scărilor.

Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, imobilul în care funcţionează acum Muzeul de Artă din Ploieşti a fost, dintotdeauna, unul dintre simbolurile oraşului.

Comandată de bancherul Ghiţă Ionescu, bunicul lui Mircea Ionescu Quintus, clădirea a fost concepută ca un palat, fiind o clădire reprezentativă din punct de vedere al aspectului şi al amplasamentului. Arhitectul căruia i s-a comandat această construcţie este Leonida Negrescu, format la Ecole des Beaux Arts din Paris, un admirator al stilului Charles Garnier, creatorul Operei Mari din Paris, o mare parte a stilului arhitectural al clădirii din Ploieşti fiind asemănător cu cel al clădirii pariziene.

Din 2000, clădirea a început să fie reabilitată, fiind refăcută inclusiv fresca şi restaurarate decoraţiunile.

80% din decoraţiuni, de aur

„După ce au fost remodelate decoraţiunile, acestea au fost acoperite cu foiţă de aur. Găsim foiţe de aur pe frontoanele uşilor, încadramentele tavanelor, în jurul candelabrelor, în special la parter şi în casa scărilor. Practic, aproximativ 80% din elementele decorative sunt împodobite cu aur", ne-a declarat Corina Stoian, muzeograf la Muzeul de Artă din Ploieşti. Decoraţiunile interioare au fost realizate de meşteri italieni, a căror semnătură a rămas în consola din casa scării.

Cei mai curioşi despre aurul cu care sunt împodobiţi muzeului din Ploieşti sunt copiii. „Ce-i mici ne întreabă dacă pe pereţi este aur. Le spunem că într-adevăr sunt foiţe de aur, dar că nu este cazul să se apuce să răzuie, pentru că nu au cum să obţină o cantitate importantă de pe pereţi", a mai precizat Corina Stoian.   

Lucrările muzeului

Patrimoniul muzeului de Artă este alcătuit din artă românească modernă şi contemporană din secolele XIX şi XX şi este structurat pe colecţii: pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă. Printre numele reprezentative ale căror lucrări le regăsim în muzeu sunt Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Corneliu Baba.

Imobilul a devenit Muzeu de Artă încă din 1969, la începutul secolului trecut fiind cumpărat de Prefectura Ploieşti şi, ulterior, în în timpul celui de-al doilea război mondial, devenind sediul Statului Major German. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite