Irina Costache stăpâneşte arta împletitului din sfoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a îndrăgostit de ghemul de sfoară din anul 2000, iar de atunci a lucrat zeci de modele de decoraţiuni interioare.

Totul a pornit de la o colegă de serviciu pe care a văzut-o împletind. „Mi-a plăcut mult ceea ce făcea colega mea şi mi-am luat o carte de împletituri de unde am început să învăţ singură. Mi-a fost greu la început, nu este aşa de uşor cum pare atunci când vezi la alţii", spune Irina. Femeia a învăţat tipurile de noduri pe care le poate folosi şi după aceea a inventat singură diferitele modele pe care le-a realizat până în prezent.

Măşti şi bufniţe din sfoară

„Am confecţionat trăistuţe gen artizanat, brăţări sub formă de mărţişor, suporturi de flori, de linguri, măşti, bufniţe şi alte modele în scop decorativ. Pe unele dintre acestea le vopsesc după ce termin de împletit, alegând culoarea în funcţie de obiectul pe care îl reprezintă".

La început, Irina spune că împletea doar de plăcere, iar operele de artă care ieşeau din mâna ei le oferea cadou rudelor şi prietenilor. „Niciodată nu mi-a plăcut să merg la un târg sau o expoziţie pentru a vinde ceea ce fac. Mi-au zis mai multe persoane, dar nu mă văd stând în spatele unei tejghele". Cu timpul, femeia a început să primească comenzi, iar faima decoraţiunilor s-a transmis de la persoană la persoană.

Apreciată în Germania şi Franţa

Obiectele realizate de Irina au căutare şi în afara ţării. „Am fost contactată de persoane din Germania, Franţa, care mi-au cerut să le realizez diferite modele. La noi nu prea se apreziază lucrul de mână, în străinătate lucrurile se văd cu totul altfel". În funcţie de lungime şi de complexitatea modelului, realizarea unei decoraţiuni din sfoară poate dura de la câteva ore până la câteva zile.

„În primul rând se desfac mai multe gheme de sfoară pe care le tai la o anumită lungime şi pe care le aşez pe o bucată de lemn, după care încep să fac nod cu nod. Este destul de multă migală şi de multe ori sunt nevoită să desfac pentru că nu îmi place cum a ieşit. Pentru că se face destul de multă mizerie de la sfoară, atunci când mă apuc de lucru, întind un cearşaf în mijlocul casei". Irina le-a transmis şi copiilor cărora le este maistru instructor de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Ploieşti pasiunea pentru împletituri. „Am fost plăcut surprinsă să constat că elevii au prins repede tainele acestui hobby al meu. Şi mai ales băieţii, care în general nu prea au răbdare şi se plictisesc destul de repede. Am realizat multe modele şi cu copiii şi le dăm cadou invitaţilor pe care îi avem la şcoală ca un schimb de experienţă", spune Irina Costache.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cât costă o decoraţiune interioară din sfoară?

Preţurile se încadrează între 20 şi 50 de lei. Au fost persoane care mi-au zis că au cumpărat şi cu peste 100 de lei, însă eu consider că nu ar fi corect să cer mai mult.

Cine este interesat să cumpere obiectele pe care le realizaţi?

Când am lucrat la Măneciu, au fost foarte mulţi proprietari de pensiuni interesaţi să achiziţioneze decoraţiuni din sfoară pentru a împodobi pereţii.

CE-I PLACE

„Îmi place să împletesc şi să gătesc. Îmi place foarte mult să citesc, în special romanele poliţiste ale scriitoarei Agatha Christie. Îmi place să lucrez pe calculator".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place monotonia şi minciuna. Îmi place să am tot timpul o ocupaţie, să nu pierd timpul stând degeaba. Nu-mi place să ies în evidenţă, prefer să mă aprecieze persoanele de lângă mine".

PROFIL

Născută
16 aprilie 1973, Ploieşti

Studii
ASE Bucureşti, Şcoala Postliceală UCECOM

Profesie
maistru instructor

Familie
căsătorită, un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite