Ionuţ Podgoreanu face auzit Ploieştiul în Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim cornist la Opera din Barcelona, Ionuţ Podgoreanu duce numele României şi al Ploieştiului în toată lumea prin cariera spectaculoasă pe care şi-o construieşte în muzică.

Pasiunea pentru muzică a început, pentru Ionuţ Podgoreanu, de la educaţia din familie. Când era foarte mic, asculta cu plăcere cum tatăl său îi cânta mamei la pian. Treptat, Ionuţ şi fratele său au început să-i ia locul. „Mai târziu, în clasa a V-a, în primul an la Liceul de Artă din Ploieşti, eu am ales cornul, sau, mai repede, el m-a ales pe mine, în schimb, fratele meu, Florian, a rămas la pian. În prezent, este masterand la Universitatea Mozarteum, Salzburg, acolo unde am terminat şi eu", povesteşte Ionuţ.

Pasiunii i-a adăugat foarte multă muncă şi studiu individual. „Un muzician, mai ales instrumentist, are nevoie de multe ore de studiu individual, în afara orelor cu profesorul. Indicaţiile primite de la maeştrii din Liceul de Artă, Liviu Săvuţă şi Mădălina Dumitru, profesoara mea de acompaniament, au fost esenţiale. Şi acum îmi călăuzesc paşii, de la distanţă", spune muzicianul.

Talentul, determinarea şi munca au fost recunoscute rapid. După liceu, a continuat un an la Universitatea de Muzică din Bucureşti, după care, în urma unui curs de perfecţionare în Bulgaria, a fost invitat să studieze la Salzburg, la Universitatea Mozarteaum, cu profesorul Hansjoerg Angerer. Acum, este foarte aproape de finalizarea studiilor de master. „Tot ceea ce a presupus formarea mea ca elev şi student nu ar fi fost posibil fără ajutorul părinţilor mei care au făcut  sacrificii enorme şi au investit absolut totul în pasiunea mea şi a fratelui meu pentru muzică", spune cu sinceritate Ionuţ.

Experienţa Spania

În 2006, a dat primul său concurs, la opera din Barcelona, şi a fost numit Prim Cornist. „Pentru un instrumentist, <fabrica> unde profesează după studii este orchestra. Nu o să uit niciodată cum m-am simţit când mi-am dat seama că am semnat un contract pe viaţă la Opera din Barcelona ca solo cornist. Mergeam pe Rambla, spre mare, râdeam şi plângeam, era un amalgam de sentimente pe care nu o să îl uit", povesteşte Ionuţ.

În timpul fiecărui concert, trăieşte o experienţă fantastică. „Sala este întotdeauna arhiplină, vin cam 2.500 de spectatori, unii sunt chiar fanatici. Dar după opera de Wagner de 6 ore, nu există o mai mare satisfacţie decât aplauzele care pot dura şi o jumătate de oră", povesteşte cornistul. Nu ştie dacă se va reîntorce în ţară pentru a-şi continua pasiunea, cel puţin nu în viitorul apropiat, deşi dorul de părinţi şi de România îl fac să nu uite niciodată de unde a plecat.

De-a lungul timpului, a avut ocazia să cânte cu dirijori cunoscuţi în mai toate marile săli din lume, de la Berlin la Tokio, de la Viena la New York, de la Singapore sau de la Londra la Shangai. A câştigat numeroase premii I, începând cu Jeunesse Musicales, în 1999, la Bucureşti până la concursul Audi Mozart din Italia, în 2006.

Când ai susţinut primul tău concert?

I.P: Primul concert a fost pe scena Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, aveam 15 ani, am avut mari emoţii, dar plăcerea a fost si mai mare, mai ales pentru că mă ascultau părinţii mei.

Crezi că dacă ai fi rămas în România ai fi avut aceeaşi şansă?

I.P: România este o comoară plină de talent, în ceea ce priveşte muzica şi arta, din păcate, atitudinea şi respectul faţă de acestea intră în disonanţă cu acest talent. Dar, vreau să cred că în 10 ani, totul se va schimba în bine.

Ce-i place

„Sunetul cornului, zâmbetul logodnicei mele, grădina de la ţară, florile mamei, vocea tatălui, compoziţiile fratelui şi sinceritatea oamenilor", sintetizează Ionuţ plăcerile simple din viaţa sa.

Ce nu-i place

Nu îi place falsul, şi nu se referă neapărat la falsul din artă, la kitsch, cât mai ales la falsul oamenilor, snobismul şi lipsa de modestie. Nu îi plac nici cei care devin artişti peste noapte, acei muzicieni efemeri care durează o săptămână şi care sunt aşa de apreciati, dar la fel de uşor uitaţi.

Profil

Născut. 28 februarie 1983, Ploieşti

Studii. Universitatea Mozarteum, Salzburg

Familie. Logodit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite