Ploieşti: Dana Ionică este croitoreasă şi designer pentru mirese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Dana Ionică este croitoreasă şi designer pentru mirese
Ploieşti: Dana Ionică este croitoreasă şi designer pentru mirese

Le face pe ploieştence să devină regine, prin felul în care le îmbracă în ziua nunţii. Dana Ionică desenează şi croieşte rochii pentru mirese, domnişoare de onoare şi pentru toate femeile care vor să strălucească la o petrecere cu fast.

A trecut pragul a 50 de ani de viaţă, însă nu-şi arată deloc vârsta. Este invidiată de clientele sale pentru condiţia fizică pe care o are. Statul în picioare şi activitatea de la locul de muncă timp de aproape 12 ore în fiecare zi au ajutat-o să se menţină în formă.

Este o femeie energică pentru care clientul este stăpân, iar ce spune el este literă de lege, chiar dacă nu de puţine ori obiectele vestimentare pe care le confecţionează nu seamănă cu ceea ce şi-a imaginat acesta.

“Produsul finit iese, de cele mai multe ori, cu mult mai bine decât a vrut clienta. Ea îmi spune că îşi doreşte ca rochia sau fusta sau bluza să fie într-un fel, însă la sfatul meu, în funcţie de talia şi înălţimea şi greutatea acesteia, schimb un pic modelul astfel încât să o avantajeze”, susţine designerul Dana Ionică.

Croieşte haine din copilărie
Acul, aţa şi foarfeca i-au fost cei mai buni prieteni încă din adolescenţă. Dana Ionică spune că obişnuia să taie perdelele din casă pentru a-şi confecţiona câte o rochie de zi.

“Tăiam tot felul de materiale. Nu stăteam prea mult pe gânduri şi în funcţie de ideea pe care o aveam în cap îmi făceam câte o fustă sau câte o rochie mai fistichie, ca să ies în evidenţă. Dintotdeauna mi-au plăcut lucrurile care mă făceau diferită de ceilalţi”, spune designerul. A urmat o şcoală profesională de croitorie, iar primul său loc de muncă a fost la Casa Modei, acolo unde numai femeile cu mulţi bani îşi puteau permite să-şi lucreze diverse ţinute vestimentare.

“Am fost la început ucenică, apoi am început să lucrez singură. Intrasem într-o lume în care eram înconjurată de femei elegante, stilate, care aveau pretenţii. Pentru că eram talentată şi aveam mână bună, în scurt timp mi-am făcut un renume”, spune cu mândrie Dana.

Desenează orice model dorit de clientă
Acum, după trei decenii şi jumătate de meserie, este administrator la o cooperativă de croitorie, pe Bulevardul Republicii, acolo unde lucrează haine alături de alte şapte femei. Pe fiecare doamnă sau domnişoară care-I calcă pragul atelierului o întâmpină cu un zâmbet larg.

Dana Ionică spune că a ajuns să deseneze şi să coasă orice fel de model dorit de ploieştencele care-i solicită serviciile. “Prin felul în care mă port, prin modul în care am amenajat atelierul, prin felul în care eu însumi mă îmbrac, am ajuns să fiu un om respectat şi apreciat în rândul femeilor pentru care mersul la croitor a devenit obişnuinţă. Cred că am devenit pentru multe dintre ele un model”, consideră designerul.

Dana Ionică nu desenează şi confecţionează doar ţinute de petrecere. Clienţi îi sunt şi actorii Teatrului Oblio din Bucureşti, cărora le croieşte hainele de scenă şi elevii unei şcoli din Ploieşti pe care îi îmbracă în uniforme.

Nici urmă de criză economică în croitorie
Primeşte peste 100 de comenzi în fiecare lună şi spune că nu este nici urmă de criză economică în domeniul în care lucrează. “Se tot vorbeşte că nu sutn bani, de şomaj şi de alte probleme sociale. Ei bine, eu nu am înregistrat scăderi la numărul de comenzi şi de clienţi. În fiecare zi am femei care îmi solicită serviciile, evident ele provin din anumite pături sociale, sunt medici, magistraţi, psihologi, profesoare, oameni cu funcţii. Am însă şi doamne care vor să lucreze mărunţişuri, de reperat un tiv, de pus un fermoar”, susţine Dana Ionică.

Perioada cea mai aglomerată din an este primăvara şi vara şi începutul de toamnă, în sezon de nunţi şi de botezuri. “Viitoarele mirese îşi doresc rochii albe, culoare la modă în acest an, simple, fără pietricele şi paiete. Prin simplitate devin regine pentru o zi, sunt mai elegante decât şi-au imaginat”, consideră designerul ploieştean.

Întrebări şi răspunsuri
Ce nu trebuie să lipsească din gardeorba unei femei?
D.I: În primul rând orice doamnă şi domnişoară care se respectă trebuie să aibă cel puţin o ţinută business compusă dintr-o cămaşă neagră, una albă şi un costum taior, cu sacou, fustă şi pantaloon. Fusta trebuie să acopere genunchiul. Totodată, din şifonier nu trebuie să lipsească o rochie de ocazie, de preferat o culoare iuni, aceasta putând fi asortată uşor cu diferite perechi de încălţăminte şi cu diverse accesorii”

Croitoria este o meserie pe cale de dispariţie?
D.I: Cu siguranţă este o meserie care nu mai are căutare. Nu se mai face şcoală pentru aşa ceva, iar dacă se face, nu mai există cursanţi care doresc să înveţe croitorie.  Asta înseamnă că în câteva decenii croitoresele vor deveni o raritate.

Ce-i place
Citeşte zilnic romane de dragoste şi ziare, iar când are timp liber spune că “devorează” tot ce aparet pe piaţă în materie de reviste de modă.

Ce nu-i place
Spune că nu-i plac oamenii care mint sau cei care vor să pară în ochii altora ceea ce nu sunt.

Profil
Născută
30 septembrie 1957, Ploieşti

Ultima şcoală absolvită
Şcoala profesională de croitorie

Profesie
Designer

Familie
Este căsătorită, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite