Ioana Enache îi ajută pe prahoveni să-şi facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este consilier juridic la instituţia "Avocatul Poporului".  Ea îi ajută pe cetăţeni să-şi rezolve problemele în relaţia cu autorităţile.

Din luna ianuarie a acestui an, instituţia "Avocatul Poporului" din Ploieşti are un nou coordonator. Este vorba despre Ioana Enache, care lucrează în domeniul juridic din anul 1987. Prahoveanca provine dintr-o familie modestă, din mediul rural. Mama şi tatăl meu erau doi oameni deobebiţi din punct de vedere moral şi respectaţi în sat. Eu şi sora mea am fost fete cuminţi şi ne-am ţinut de carte. Am urmat profilul Filologie la Liceu „Nichita Stănescu", iar la 22 de ani m-am angajat pe o funcţie auxiliară juridică la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Am stat şase ani acolo şi am fost grefier şef. Ca să nu mă plafonez, am trecut apoi la Instanţa Curţii de Conturi, unde am funcţionat ca grefier de şedinţă", povesteşte jurista.

„Au fost nişte ani plini de realizări. Jobul de grefier implică rigurozitate, capacitate de sinteză, organizare. Un grefier consemnează tot ce se discută într-o şedinţă, completează declaraţiile martorilor, dactilografiază hotărâri judecătoreşti, este o muncă foarte complexă şi frumoasă, care pe mine m-a ajutat cu multe informaţii în cariera pe care aveam să o urmez", susţine Ioana Enache.

A fost grefier şef la Parchet

Ploieşteanca a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar apoi s-a angajat ca jurist, acesta fiind visul său încă din anii adolescenţei.

„Aveam în 2003 un salariu de debutant de numai 250 de lei. Am fost jurist la Administraţia Domeniului Public şi Privat, am lucrat apoi în domeniul bancar timp de doi ani, pe funcţia de consilier juridic, iar din 2007 sunt angajată la Instituţia „Avocatul Poporului", din Ploieşti", spune Ioana Enache. I-au trecut prin mâini mii de petiţii şi a primit în audienţă sute de persoane. Fiecărui reclamant i-a ascultat problemele şi l-a îndrumat către instituţiile abilitate să-i facă dreptate.

„Îmi este milă de oamenii bătrâni care nu mai au pe nimeni care să-i ajute, şi de cei care au fost disponibilizaţi şi luptă să obţină ajutoare sociale. În general la mine vin cetăţeni care nu-şi permit să angajeze un avocat, având o situaţie financiară precară. Din ce îmi spun oamenii, pentru o consultaţie de 15 minute, un avocat percepe un tarif de 500 de lei", explică femeia. J

urista subliniază faptul că „Avocatul Poporului" poate contribui la soluţionarea conflictelor dintre persoanele fizice şi autorităţile administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediare şi dialog.

Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie să facă bătrânii, atunci când au de semnat acte de proprietate?

„Ca să nu fie păcăliţi şi aruncaţi în stradaă pentru că nu ştiu să citească sau nu văd ce scriu, la notariat, bătrânii trebuie să ceară să fie asistaţi de un reprezentant de la Autoritatea Tutelară. Este dreptul lor, iar acei oameni trebuie să-i protejeze de orice e scris în contract, care i-ar putea lăsa pe drumuri"

Ce nu poate face Avocatul Poporului?

"Conform legii, Avocatul Poporului nu oferă conbsultanţă juridică şi nu poate reprezenta petiţionarii în justiţie şi nu poate interveni în cauzele aflate pe rolul instanţei de judecată, sau în cauzele în care instanţa s-a pronunţat"

Ce-i place

Ioana Enache spune că nu poate trăi fără prieteni, de aceea îi place ca în fiecare zi să stea de vorbă cu oamenii dragi ei. În fiecare zi citeşte presa scrisă pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac discuţiile în contradictoriu, şi oamenii care caută din orice un motiv de ceartă", susţine consilierul juridic.

Profil

Născută

19 septembrie 1965, localitatea Fulga, Prahova

Studii

Facultatea de Drept Bucureşti

Familie

Necăsătorită, are un copil

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite