Ioan Dumitru, cel mai inventiv pensionar din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 67 de ani, Ioan Dumitru a inventat două metode pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale în lupta cu zăpada şi cu deşeurile de materiale plastice.

A lucrat ca maistru tehnolog la ICECHIM Brazi până în 1995, iar după ce a ieşit la pensie a vrut să valorifice cunoştinţele pe care le-a acumulat de-a lungul vieţii. Ioan Dumitru este convins că a găsit soluţia pentru două probleme importante cu care se confruntă toate oraşele mari din ţara noastră. Este vorba despre o metodă de îndepărtare a zăpezii şi a poleiului de pe străzi iarna şi despre reciclarea materialelor plastice.

„Pentru că toată iarna sunt mari probleme cu circulaţia pe drumurile publice din cauza derapării pe zăpadă şi polei, propun folosirea antigelului în combinaţie cu apă distilată, în proporţie de 50-50%. Acest amestec poate fi distribuit pe carosabil  cu ajutorul unor mici stropitori montate în faţa roţilor conducătoare sau a celor de tracţiune”.

Bărbatul spune că acelaşi efect se va obţine şi dacă fiecare maşină ar fi dotată cu dou-trei sticle pline cu antigel şi cu un dop de rezervă prevăzut cu orificii foarte fine pentru pulverizare. „Prin această metodă de lichefiere a zăpezii de pe carosabil, antigelul fiind neutru din punct de vedere al PH-ului, calea de rulare nu va fi deteriorată”.  

Case din materiale plastice

Ioan Dumitru are o soluţie şi pentru materialele plastice pe care le întâlnim la tot pasul. „M-am gândit la o soluţie de reciclare a materialelor plastice pentru a fabrica materiale de construcţii cum ar fi cărămizi, dale, platforme pentru drumuri şi trotuare”. Pensionarul are în vedere şi spaţiile de producţie pentru reciclarea materialelor plastice. „Ca spaţii se pot folosi hale dezafectate aparţinând administraţiei judeţene unde să se monteze câteva prese extruder. Prin punerea în funcţiune a acestor maşini pot fi strânse şi reciclate toate materialele plastice şi mediul ar rămâne curat”.

A depus actele la OSIM

Tot din mase plastice, Ioan Dumitru spune că se pot fabrica pereţi şi stâlpi de diferite forme şi dimensiuni pentru construirea de case demontabile care se pot îmbina în timp record şi amplasa în locuri inaccesibile celor fixe. „Aceste case formate din elemente mobile sunt foarte ieftine şi flexibile. Ele se pot monta şi pentru familiile lovite de calamităţi. Preţul lor este la jumătatea celor obişnuite, dacă nu chiar mai puţin”.

Ioan Dumitru a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci toate actele necesare obţinerii brevetelor pentru invenţiile sale. În momentul în care va intra în posesia acestora, bărbatul spune că speră să fie ascultat de către reprezentanţii administraţiilor locale pentru a putea fi puse în practică ideile sale.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum v-a venit ideea acestor invenţii?

Când văd un subiect care la prima vedere nu are rezolvare, încerc să mă gândesc ce soluţie aş putea găsi. Şi nu mă las până nu descopăr ceva.

Aveţi şi cunoştinţe tehnice în domeniu?

Sigur, am lucrat ca operator chimist şi după aceea ca maistru tehnolog unde mă ocupam de realizarea unor lucrări de cercetare în fabricarea cauciucului.

CE-I PLACE

„Îmi place să joc şah şi să mă gândesc la lucruri realizabile. Îmi place să dansez. Mi-ar plăcea ca Primăria să pună la dispoziţia celor interesaţi un spaţiu în care să-şi pună în valoare orice idee palpabilă”.

CE NU-I PLACE

„Mă deranjează foarte mult minciuna. Nu-mi place situaţia de astăzi când unui pensionar care are pensia de 6-700 de lei i se ia 15%, iar unuia cu 6.000-7.000 de lei i se opreşte tot la fel. Mi se pare strigător la cer, e înjositor”.

PROFIL

Născut
6 decembrie 1943, Gornet Cuib

Studii
Liceul de Chimie Ploieşti

Profesie
maistru tehnolog

Familie
necăsătorit

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite