AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ! Investiţiile bizare ale Primăriei Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcometrele s-au defectat în repetate rânduri, uneori şi cu „ajutorul“ ploieştenilor Foto: Alex Policală
Parcometrele s-au defectat în repetate rânduri, uneori şi cu „ajutorul“ ploieştenilor Foto: Alex Policală

Primăria Ploieşti a dat bani, în ultimii ani, pe o serie de obiecte care nu s-au dovedit tocmai utile, de la un cort gonflabil de 190.000 de lei până la separatoarele de sens din Bariera Bucureşti

Deşi criza financiară i-a mai tăiat din avânt, Primăria Ploieşti se poate „mândri" cu o serie de investiţii inutile făcute în ultimii ani. Unele dintre ele provin încă din mandatul trecut, iar trecerea anilor n-a făcut decât să le scoată şi mai mult în evidenţă defectele. Altele au apărut de câteva luni, aşa cum sunt despărţitoarele de sens montate pe Bulevardul Bucureşti. Pentru o porţiune de câteva sute de metri, Primăria a plătit în această primăvară aproximativ 200.000 de lei, cu tot cu TVA. Înalte cam de un metru, prefabricatele din beton au fost decorate cu un şir de jardiniere cu flori curgătoare, care blochează vizibilitatea şoferilor. „Când ajung la trecerea de pietoni, şoferii n-au cum să vadă dacă traversează un copil strada, pentru că separatoarele sunt prea înalte", s-a plâns Anton Rădulescu, unul dintre zecile de părinţi îngrijoraţi care au criticat investiţia administraţiei ploieştene.

Separatoarele de sens blochează vizibilitatea şoferilor care trec pe Bulevardul Bucureşti Foto: Alex Policală

Balonul pentru situaţii de urgenţă

Administraţia Domeniului Public şi Privat Ploieşti a cumpărat, în 2007, un cort pentru situaţii de urgenţă. Cu o suprafaţă de 256 de metri pătraţi şi o înălţime de 12 metri, „balonul" a costat 187.000 de lei şi a fost folosit în două ocazii, pentru găzduirea unor târguri. Atunci, câteva intensificări ale vântului au zguduit zdravăn standurile din interior. Un alt semn că „balonul" nu e tocmai potrivit pentru adăpostirea ploieştenilor în caz de urgenţe este şi faptul că umflarea sa durează câteva ore, până într-o zi, cu pompe care trebuie conectate la curent. Cortul a ajuns într-o magazie a SGU Ploieşti, urmaşa ADPP-ului. „Îl montăm anual, să vedem dacă mai este bun. În această vară l-am ridicat pe terenul de sport de la Liceul de Chimie. Este în stare bună, iar ridicarea durează câteva ore", ne-a asigurat Dan Ioniţă, directorul Servicii de Gospodărire Urbană.

SGU a moştenit şi o scenă de spectacole, achiziţionată în decembrie 2007, alături de o instalaţie de sunet şi lumini. Contractul, de aproape 300.000 de lei, ar face-o invidioasă şi pe Monica Iacob Ridzi. La spectacolele organizate de ziua oraşului ori de sărbători, Primăria a închiriat scene de la privaţi, întrucât cea din curtea proprie a fost considerată prea mică. Ea a fost instalată, în câteva ocazii, la diverse spectacole organizate prin cartiere.

Plaja mai aproape de casă

image

Primăria a alocat în această vară 1,2 milioane de lei pentru modernizarea mai multor locuri de joacă. Lucrările au prevăzut instalarea de mobilier şi echipamente noi, pavarea aleilor, dar şi, surpriză, aducerea de nisip, care a fost întins pe întreaga suprafaţă a spaţiilor de joacă. În prima fază a proiectului au intrat 25 de parcuri. Deşi copiii s-au distrat pe cinste, aproape toţi părinţii s-au arătat dezamăgiţi de alegere. Excepţie au făcut câţiva pensionari, care sunt bănuiţi de lucrătorii Primăriei că au furat din nisip pentru a-l duce pisicilor de acasă. 100 de mămici din Vest au strâns semnături pentru eliminarea nisipului.

Achiziţie ajunsă în instanţă

Un alt contract bizar a prevăzut aducerea a 12 parcometre. Obţinerea autorizaţiei de construire şi a avizului pentru racordarea la curent a durat atât de mult încât acestea aproape c-au ieşit din garanţie. SGU se judecă acum la Curtea de Apel cu firma care le-a livrat şi a refuzat să înlocuiască unul din aparate. Instituţia subordonată Consiliului Local a câştigat pe fond. Aparatele au avut mari probleme cu aplicaţia software. Un parcometru nu mai funcţionează de săptămâni bune.

Un alt contract al Primăriei a vizat aducerea a două vidanje, pentru aproape 500.000 de euro. Sosite în vara lui 2009, cele două utilaje au fost ţinute degeaba mai bine de un an, Regia de Servicii Publice reuşind abia în octombrie 2010 să angajeze personalul calificat. Cât timp au fost trase pe dreapta, un rezervor de apă a plesnit, din cauza gerului. În prezent, vidanjele sunt utilizate la staţia de epurare a oraşului.

Parcometrele s-au defectat în repetate rânduri, uneori şi cu „ajutorul“ ploieştenilor Foto: Alex Policală

„La parcometre, problemele au apărut din cauza soft-ului, dar şi a ploieştenilor care le-au deteriorat intenţionat", Dan Ioniţă, director SGU Ploieşti

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite