Iniţiativă. În Prahova se va cultiva „iarba elefantului“, din care se vor produce peleţi sau brichete pentru încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarba elefantului sau stuful chinezesc, o plantă originară din Asia, ar putea fi cultivată pe sute de hectare, din Prahova, pentru a fi transformate apoi în combustibil.

Încălzirea pe timp de iarnă ar putea fi mai ieftină pentru prahovenii din sudul judeţului, iar peisajul în care trăiesc, mai exotic, odată cu apariţia culturilor de iarba elefantului. Marele avantaj al stufului chinezesc este că, după uscare şi mărunţire, din această iarbă se produc peleţi sau brichete pentru încălzire, cu grad redus de umiditate şi mai ieftine decât cele din lemn.

Mai mult, Uniunea Europeană acordă subvenţii pentru înfiinţarea acestor culturi care depăşesc 2.000 de euro/hectar.

Iniţiativa de a cultiva iarba elefanţilor în Prahova îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, care a anunţat că este în curs de realizare un studiu cu privire la caracteristicile solului din judeţ, fiind vizate în special terenurile mlăştinoase din zonele Balta Doamnei, Gherghiţa, Drăgăneşti, Ciorani, Boldeşti-Grădiştea şi Fulga.

6.000 de hectare de rapiţă

Moda eco, a plantelor tehnice sau a celor folosite pe post de combustibil, a început timid, în Prahova, încă de acum câţiva ani. Succes a avut, până acum, rapiţa, o plantă care poate asigura o sursă energetică alternativă de combustibil pentru maşini agricole şi care s-a cultivat, anul trecut, pe o suprafaţă de 6.000 de hectare în judeţ.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite