Ploieşti: Inginerul Mihail Vulpescu este un muzeograf cu experienţă în domeniul petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Inginerul Mihail Vulpescu este un muzeograf cu experienţă în domeniul petrolului
Ploieşti: Inginerul Mihail Vulpescu este un muzeograf cu experienţă în domeniul petrolului

Tradiţia îl defineşte, moştenind pasiunea pentru istoria şi industria petrolului de la tatăl său, un cunoscut om de cultură şi artă. De aproape un deceniu este unul dintre cei mai experimentaţi specialişti ai Muzeului Naţional al Petrolului din Ploieşti.

Mănâncă petrol pe pâine, ar spune cu zâmbetul pe buze cei care-l cunosc pe muzeograful Mihail Vulpescu, ţinând cont de vasta experienţă pe care acesta o are în domeniu. Încă din copilărie, istoria petrolului i-a devenit precum o biblie.

“Tatăl meu era director la Consiliul Judeţean de Cultură şi Artă, pe vremea lui Ceauşescu. Ori de câte ori avea ocazia, mă lua cu el să-l însoţesc la evenimentele importante care aveau loc în judeţ, fie că era vorba de petreceri câmpeneşti, expoziţii de artă sau la diverse sărbători populare”, povesteşte cu nostalgie muzeograful.

 “Şi cum suntem un judeţ renumit în ţară pentru zăcămintele de petrol şi gaze, am aflat numeroase informaţii încă de mic copil despre domeniu”, mai spune acesta. A crescut printre marii oameni de cultură ai României.

Este mândru că l-a cunoscut personal pe profesorul Nicolae Simache, o personalitate de excepţie a învăţământului prahovean şi naţional, dar mai ales a muzeografiei româneşti, şi spune că unul dintre îndrumători în profesia pe care avea să o îmbrăţişeze i-a fost profesorul doctor Constantin Manolache, director al Centrului de Valorificare a Tradiţiilor din Prahova.

Găzar la Ploieşti
Mihai Vulpescu afirmă că în adolescenţă intenţiona să urmeze o carieră în economie, dorind să devină student la Facultatea de Comerţ Exterior. Numai că destinul i-a rezervat o altă cale.

Pentru că era mai aproape de casă, dar şi pentru că deja avea suficiente cunoştinţe în domeniul petrolier, Mihai Vulpescu s-a decis să urmeze Facultatea de Foraj şi Extracţie, din cadrul Institutului de Petrol - Gaze din Ploieşti şi după patru ani de trudă a ieşit inginer cu diplomă.

“A fost o perioadă foarte frumoasă, dar şi foarte grea, facultatea nefiind deloc uşoară. Însă tot ce am învăţat mi-a folosit după absolvirea institutului. Mi-am făcut stagiatura la Arad, timp de doi ani, la o schelă de acolo. Pot spune că era o muncă destul de solicitantă, făceam mult teren. Am fost un om care a stat la “talpa” sondei”, îşi aminteşte muzeograful.

Prima dragoste nu se uită niciodată
A revenit apoi în Prahova, angajându-se  la schela din localitatea Boldeşti Scăieni, iar din 1986 până în 1994 a fost numit şef de proiect la Institutul de Proiectare din Ploieşti. Imediat după Revoluţie a încercat să exceleze şi într-un alt domeniu, deschizându-şi o firmă de distribuţie.

“Am avut unul dintre primele angrouri din municipiu şi pot spune că aveam câştiguri deloc modeste, însă ziua de lucru începea dimineaţa la 6 şi se termina la miezul nopţii”, zice inginerul. Cum însă se spune că prima dragoste nu se uită niciodată, după şase ani de trudă pentru propria afacere, Mihail Vulpescu a vrut să reintre în brealsa petroliştilor. Aşa a aflat de un post de muzeograf la Muzeul Naţional al Petrolului.

“Am urmat cursuri de specializare în domeniu, timp de doi ani, la Bucureşti. Pentru mine întodeauna a contat foarte mult tradiţia, de aceea am fost mereu legat de tot ce înseamnă istoria petrolului”, afirmă muzeograful.

Predă istoria petrolului elevilor de liceu
Inginerului Mihail Vulpescu i se luminează chipul atunci când vorbeşte despre munca sa la Muzeul Petrolului. Tot ce face acolo izvorăşte din pasiune. Pe lângă munca de cercetare a documetelor aflate în patromoniul instituţiei culturale, Mihail Vulpescu este un excelent g

hid pentru cei care vor să afle cât mai multe despre ce presupune munca de extracţie a zăcămintelor naturale sau despre marii ingineri care au revoluţionat domeniul petrolier. Organizează expoziţii tematice, de timbre, cărţi poştale şi de fotografie şi mai nou, ţine lecţii despre petrol elevilor unui colegiu din Ploieşti.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai important eveniment pe care-l pregătiţi pentru acest an?
M.V: Cu siguranţă este vorba despre Ziua Petrolistului, pe care o vom serba în luna septembrie. Atunci, la Muzeul Naţional al Petrolului vom organiza o expoziţie despre Moreni, intitutală “Tradiţii şi destine în lumea petrolului”, eveniment în care vom prezenta o colecţie de cărţi poştale cu sone în erupţie naturală, precum şi un album cu fotografii de la renumitul incendiu de la sonda 160 din Moreni, care a avut loc în anul 1929 şi care a fost stins abia după trei ani”

Prahova mai poate fi numită o zonă bogată în zăcăminte naturale de petrol şi gaze sau acestea sunt deja pe cale de dispariţie?
M.V: Declinul este normal în timp, mă refer la cel al producţiei. Însă noi ocupăm în continuare un loc fruntaş în topul judeţelor bogate în petrol. Cu siguranţă rezerve de zăcăminte există, însă nu am descoperit încă metodele prin care să le scoatem la suprafaţă. Poate tânăra generaţie le va valorifica”

Ce-i place
Muzeograful Mihail Vulpescu spune că este colecţionar de cărţi poştale şi fotografii vechi şi se mândreşte că a avut ocazia să expună ploieştenilor o parte din colecţiile sale. Practică înotul şi joacă bascket.

Ce nu-i place
“Am ajuns să cunosc omul dintr-o privire. După primele cuvinte pe care le rosteşte îmi dau seama cu cine am de-a face şi dacă se merită sau nu să port o conversaţie cu acea persoană. Nu-mi plac mincinoşii”

Profil
Născut
29 iulie 1956, la Ploieşti

Ultima şcoală absolvită
Institutul de Petrol – Gaze, Ploieşti

Profesie
Inginer petrolist

Familie
Căsătorit, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite