Începe sezonul drumeţiilor pe munte. Cum să vă comportaţi ca să nu fiţi etichetat „pantofar“ şi care este semnalul internaţional de urgenţă în munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muntele este imprevizibil în orice anotimp FOTO Adevărul Ploieşti
Muntele este imprevizibil în orice anotimp FOTO Adevărul Ploieşti

Răcoarea munţilor este un magnet pentru turişti pe timp de vară, astfel că numărul celor care se aventurează pe trasee creşte, uneori invers proporţional cu pregătirea pentru o astfel de excursie. Dacă la mare lucrurile sunt destul de simple, pe munte, respectarea câtorva reguli de bază fac deseori diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Salvamontiştii din Bucegi, primii chemaţi în cazuri de urgenţă, au enumerat câteva sfaturi foarte importante pentru o excursie reuşită pe munte:

- Înainte de plecare, trebuie să vă informaţi cât mai în detaliu despre traseul pe care urmează să mergeţi, gradul de dificultate al acestuia şi starea vremii. Nu strică să puneţi în rucsac o hartă a zonei şi niciodată, sub nici o formă, nu trebuie să vă abateţi de la trasee, uşor de recunoscut după semnalizarea lor cu semne precum cruce, dreptunghi, triunghi şi cerc. Acestea sunt colorate cu albastru, roşu şi galben şi sunt amplasate pe copaci sau pe stânci.

Înainte de a porni la drum ar trebui să ştiţi dacă sunt surse pe apă în zonă sau dacă există cabane pe traseu pentru că, în caz de înrăutăţire bruscă a vremii, primul lucru care ar trebui făcut este refugiul la o cabană.

- Echipamentul este foarte important şi face diferenţa între montaniarzi şi aşa-numiţii „pantofari“, adică persoane care ajung pe munte în pantofi de stradă, adidaşi sau, mai rău, sandale. Astfel de încălţăminte nu doar că nu ajută la deplasarea pe munte dar, din cauza instabilităţii, poate provoca accidente grave, de la fracturi până la prăbuşirea în râpe.

Echipamentul trebuie adaptat anotimpului şi conţine bocanci, lanternă, rucsac, pelerină de ploaie. Încălţămintea trebuie să aibă talpa dură, să fie impermeabilă şi confortabilă, iar în rucsac trebuie să aveţi, pe lângă hrană şi apă, şi o minimă trusă medicală. 

- Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice înainte şi nici în timpul călătoriei pe munte pentru că diminuează capacitatea de efort, dar şi reflexele. De asemenea, fumatul în timpul mersului este total contraindicat.

- Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum trei persoane din care una ar trebui să cunoască bine zona respectivă sau să mai fi fost pe respectivul traseu. Dificultatea traseului ar trebui stabilită în funcţie de pregătirea fizică a celei mai „slabe“ persoane din grup.

- În caz de pericol, grupul trebuie să rămână unit, nu trebuie să adormiţi şi trebuie să vă mişcaţi cât mai mult pentru a preveni o eventuală hipotermie.

- În caz de accident, reacţiile trebuie să fie rapide. Trebuie contactat Salvamontul, iar informaţiile trebuie să descrie, cât mai clar, ce s-a întâmplat, unde, câte persoane au nevoie de ajutor. Dacă nu puteţi contacta salvamontul, puteţi apela orice cabană, Poliţia sau numărul unic 112.

„Pentru un răspuns mai rapid al echipelor Salvamont, în momentul când anunţăm un apel la dispeceratul naţional 0SALVAMONT sau la 112 trebuie să comunicăm următoarele: natura accidentului, numărul de victime, zona în care se află, date despre victimă sau victime, dacă se cunosc, starea victimei. De asemenea, numele celui care dă telefon şi numărul de telefon de pe care se sună. Indiferent de natura accidentului, încercaţi să răspundeţi cu calm întrebărilor puse de operatorul de la dispecerat. Chiar dacă unele întrebări par absurde, ele fac parte dintr-o procedură ce ajută operatorul să trimita cea mai apropiată echipă şi aceasta să fie utilată corespunzător. Nu lansaţi apeluri false, acestea pot ţine ocupate echipe de salvatori şi persoane care au nevoie de ajutor să nu beneficieze de ele. Apelurile false la serviciile de urgenţă se pedepsesc conform legii. Dacă solicitaţi doar informaţii, puteţi suna la 0salvamont, dar de preferat ar fi să sunaţi direct la formaţia din zona respectivă, pentru a nu ţine dispeceratul ocupat“, este sfatul Salvamont Prahova.

- Nu în ultimul rând, un comportament civilizat presupune să nu deterioraţi marcajele şi traseele, să nu aruncaţi gunoaie în natură, să nu rupeţi plantele, mai ales că unele ar putea fi protejate de lege, să nu faceţi focul în pădure şi pe păşunile alpine, să nu ţipaţi sau să vorbiţi foarte tare pentru a nu tulbura animalele şi nici pe ceilalţi turişti.

Semnalul internaţional de urgenţă în munţi

Dacă nu aveţi semnal la telefonul mobil, pentru că astfel de zone sunt frecvente în munţi, ar trebui să cunoaşteţi semnalul internaţional de urgenţă în munţi.

Acesta este constituit din 6 semnale acustice sau luminoase pe minut (sau un semnal la 10 secunde) după care urmează un minut de pauză. Răspunsul este constituit din 3 semnale pe minut sau un semnal la 20 de secunde, după care urmează un minut de pauză.

Pentru a putea da semnalul, în caz de nevoie, este bine să aveţi la dumneavoastră un mic fluier, pentru semnale acustice, lanternă pentru semnale luminoase şi un ceas pentru măsurarea timpului.
Semnalul se poate da şi cu oglinda sau cu o folie, prin reflexia luminii solare sau cu un articol de îmbrăcăminte colorat strident şi fluturat într-un loc vizibil.

Vă mai recomandăm

Cele mai frumoase trasee montane din Prahova. La pas pe cărările Bucegilor, spre Cabana Mălăieşti, Diham sau Peştera Ialomiţei

La pas prin Bucegi. Aventură liniştită pe creste şi văi, de la Sinaia la Peştera Ialomiţei

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite