Ploieşti: Ieronim Tătaru, o viaţă dedicată lecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Ieronim Tătaru, o viaţă dedicată lecturii
Ploieşti: Ieronim Tătaru, o viaţă dedicată lecturii

Provenind dintr-o familie de dascăli, Ieronim Tătaru a predat limba şi literatura română până a ieşit la pensie. Acesta a scris şi numeroase articole şi volume dedicate istoriei şi criticii literare.

După terminarea facultăţii în 1959, a primit repartiţie ca profesor în mediul rural. Din 1967 a fost numit inspector pentru limba şi literatura română la fosta secţie de învăţământ a regiunii Ploieşti, iar după reorganizarea teritorială a fost inspector la Inspectoratul Şcolar al judeţului Prahova.

Pe toată perioada cât a fost inspector nu a renunţat să predea la clasă, Ieronim Tătaru fiind profesorul mai multor generaţii care au învăţat la liceele “Alexandru Ioan Cuza”, “I.L.Caragiale”, “Mihai Viteazul” şi “Jean Monnet”. De asemenea, cunoscutul critic literar a predat timp de mai mulţi ani literatură comparată la Facultatea de Litere şi Ştiinţe din cadrul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti. Provenind dintr-o familie de dascăli, Ieronim Tătaru spune că “a fost foarte greu la început pentru că era o perioadă când la şcolile rurale erau puţini profesori calificaţi”.

18 volume de istorie şi critică literară
În anul 1992 a înfiinţat Fundaţia Internaţională “I.L.Caragiale” care a urmărit prin sesiuni de comunicări şi expoziţii readucerea operei lui Caragiale în atenţia a cât mai multor cititori. Ca publicist, Ieronim Tătaru a debutat în revista “Luceafărul” la rubrica “Cartea străină”. Primul volum pe care l-a scris a apărut în 1976 şi s-a intitulat “Poetică şi stilistică”.

Domeniile principale pe care le-a abordat de-a lungul carierei sale au fost: poetică şi stilistică, istoria literaturii române, literatură universală şi comparată şi artele plastice. De-a lungul carierei sale a scris 18 volume dedicate istoriei şi literaturii româneşti şi universale. Tot timpul liber şi l-a petrecut în biblioteci şi arhive studiind pentru noile sale apariţii editoriale. “Lectura este modul meu de existenţă. Tot timpul liber pe care l-am avut l-am petrecut citind, ceea ce fac şi acum”, spune Ieronim Tătaru.

Pasionat de artele plastice
Deşi nu a avut studii în domeniu, istoricul literar a devenit pasionat de artele plastice şi a început să scrie cărţi dedicate acestui domeniu. “Iniţial am vrut să fac studii de istoria artelor. Am început prin a citi principalele istorii ale artelor, m-au interesat după aceea reproducerile după operele marilor sculptori şi am văzut originalele multor opere plastice în expoziţiile organizate atât la noi în ţară cât şi în străinătate”. 

În prezent, Ieronim Tătaru lucrează la o carte despre Caragiale care se intitulează “Caragiale în Prahova şi Prahova în opera lui Caragiale”. “Am multe documente foto inedite referitoare la prezenţa lui Caragiale în Prahova, case în care a locuit şi alte locuri evocate în operele lui pe care vreau să le reproduc”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cu ce vă ocupaţi în prezent?
I.T.: Din anul 2000 de când am ieşit la pensie, sunt redactor şef al revistei de cultură Axioma. De asemenea, sunt membru al Uniunii Scriitorilor, secţia “Istorie şi critică literară.

Ce autori îndrăgiţi?
I.T.: Sunt un mare admirator al lui Francois Villon, Charles Baudelaire, Thomas Mann, iar din literatura noastră am o mare admiraţie pentru Mihai Eminescu, Ion Luca Caragile, Ion Budai-Deleanu şi George Bacovia.

Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca tinerii din ziua de azi să aibă o mai mare înclinaţie înspre literatură?
I.T.: În primul rând contează măsura în care profesorii reuşesc să trezească interesul pentru literatură şi pentru cultură. Este o chestiune de pasiune a dascălului. În al doilea rând, trebuie ca tinerii să citească textele literare. Nu se poate face cultură temeinică fără lectura cărţii.

CE-I PLACE
“Îmi place lectura cărţilor bune pe care le selectez cu mare atenţie şi îmi place să scriu despre cărţile pe care le-am citit. Sunt pasionat de artele plastice. Mă relaxez în fiecare vară mergând la Homorâciu, unde am o casă de vară”.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi plac lipsa de modestie şi de respect a oamenilor. Nu mă împac deloc cu vulgaritatea pe care o întâlnesc fie în unele cărţi, fie în unele emisiuni de radio şi televiziune”.

PROFIL

Născut
26 aprilie 1937, Mireşu Mare, judeţul Prahova

Studii
Facultatea de Filologie, Universitatea Bucureşti

Profesie
profesor

Familie
căsătorit, un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite