Ploieşti: Gabriela Popa, educatoarea tuturor etniilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Gabriela Popa, educatoarea tuturor etniilor
Ploieşti: Gabriela Popa, educatoarea tuturor etniilor

Şi-a dedicat timpul copiilor şi a format un grup de dansuri ţigăneşti şi unul de dansuri populare româneşti.

Cine o cunoaşte pe Gabriela Popa ştie că era inevitabil să ajungă în învăţământ. „Din partea mamei, eu sunt la a cincea generaţie care lucrează în învăţământ. Probabil s-a transmis o genă şi la mine. La trei ani mergeam deja la şcoală cu sora mea mai mare. Învăţătoare era una dintre surorile mamei, directoare era o altă sora de-a mamei. Îmi plăcea ce se făcea acolo“, îşi aminteşte Gabriela Popa.

Când era în clasa a VIII-a, la o oră de dirigenţie, copiii au fost puşi să scrie ce profesie doreau să îmbrăţişeze, dar fără să semneze foile respective. „Eu am spus atunci că doresc să lucrez cu copii la clasă, astfel încât toţi să rămână cu gurile căscate. După ce am luat examenul la Liceul Pedagogic, i-am scris dirigintei şi ea mi-a spus că a ştiut, la vremea respectivă, care a fost raspunsul meu şi că am înclinaţii spre aşa ceva“, povesteşte cadrul didactic care a intrat în învăţământ în 1975, ca educatoare într-o comună din judeţul Dâmboviţa.

„Aveam o sală de clasă improvizată, de 16 metri pătraţi, cu un godin. A trebuit să pun pe pereţi poveşti desenate de mine, lucrări făcute de mine, ca să aibă copiii o plăcere când veneau la grădiniţă. Apoi am lărgit încăperea respectivă, am făcut sobă de teracotă. Mergeam alături de căruţaşul dat de primărie să aduc nisip, să aduc teracota, să aştept părinţii la autobuz, când veneau de la serviciu, pentru a aranja spaţiul de învăţământ împreună“, spune Gabriela Popa. Pentru că nu era asfalt pe uliţele comunei, educatoarea stergea copii pe ghetuţe de noroi, în fiecare dimineaţă. Sacrifica rufe de acasă, ca să aibă în fiecare zi cârpe curate.

Iubeşte pe toată lumea
În prezent, îşi desfăşoară activitatea la grădiniţa din localitatea Bucov, de la marginea Ploieştiului, unde a înfiinţat două grupuri de dansuri, unul pentru copiii de etnie română şi unul pentru cei de etnie romă. Cel de-al doilea are mare succes în rândul comunităţii respective, încât unii copii şi-au continuat activitatea de la grădiniţă, până la clasa a VII-a. S-a dedicat copiilor acestei etnii pentru că a considerat că are o obligaţie morală.

„Bunica mea, când era mică, a ieşit pe sub poartă, împreună cu sora ei şi s-a dus la Dâmboviţa. Au fost luate de apă şi o ţigancă le-a văzut şi a strigat după ajutor. Cred că datorită acelei femei trăiesc şi eu“, mărturiseşte Gabriela Popa, ai cărei copii o acuzau, într-o vreme, că-i iubeşte mai mult pe cei de la grădiniţă. „În momentul în care veneam acasă aveam nevoie de cel puţin o oră de linişte, ca să-mi revin, ca să-mi recapăt energia pentru a putea fi mamă pentru copiii mei“, declară Gabriela Popa.

Profil
NĂSCUT
7 noiembrie 1954, Târgovişte

EDUCAŢIE
Liceul Pedagogic Câmpulung Muscel

EXPERIENŢĂ
Lucrează în învăţământ din 1974

FAMILIE
Căsătorită, are doi copii

Întrebări şi răspunsuri
Ce părere aveţi despre discriminare?
Nu-mi place discriminarea, indiferent sub ce formă, că e de religie, de sex, de apartenenţă politică sau apartenenţă etnică.

De unde această dragoste fără margini?
Am crescut din familie învăţată să nu fac diferenţă între copii, să-i am pe toţi alături de mine. Dacă unul e murdar, îl învăţ să nu mai fie aşa...

Cât de atentă sunteţi cu copiii în afara grupului?
Îi urmăresc dacă se duc la şcoală, cum învaţă, care este atitudinea lor...

Ce ar putea să vă îndepărteze de meserie?
Doar sănătatea precară mă poate determina să renunţ.

Ce-i place
Îmi place să mă destind mergând la un concert la filarmonică, să citesc, inclusiv ziarele, să învăţ să lucrez pe internet, să mă perfecţionez şi chiar să lucrez acasă, adică să decupez, să lipesc, să-mi lucrez acasă fişele pe care le am de făcut.

Ce nu-i place
Pentru că am unele probleme de sănătate, nu-mi place partea friguroasă din anotimpuri. În ceea ce priveşte oamenii, nu-mi place ipocrizia unora, prefăcătoria lor de a-ţi vorbi printre rânduri. Uneori mă las indusă în eroare de astfel de oameni.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite