Ploieşti: Florina Ilie, cea mai bună înotătoare din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Florina Ilie, cea mai bună înotătoare din judeţ
Ploieşti: Florina Ilie, cea mai bună înotătoare din judeţ

Anul acesta a fost cel mai bun an din cariera Florinei Ilie; tânăra a câştigat şapte medalii de aur şi a participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European.

Pasiunea pentru acest sport o are de la sora sa care a practicat înot de performanţă. „M-am apucat de înot de la vârsta de şase ani, dar la început îmi era frică de apă. Cred că era vorba mai mult de neîncredere în mine pentru că în timp această teamă a dispărut”, spune Florina. Învaţă la o clasă de profil a Şcolii Generale „Grigore Moisil” din Ploieşti, iar la început se ducea la antrenamente la bazin de trei ori pe săptămână.

Primul rezultat obţinut a fost la vârsta de zece ani când a câştigat locul trei la Campionatul Naţional de Copii de la Arad. La 11 ani, Florina a devenit dublă campioană naţională la probele de 50 şi 100 de metri bras.

La vârsta de 12 ani a trecut printr-o perioadă mai dificilă în care emoţia concursurilor şi-a spus cuvântul, însă după aceea a devenit mai puternică şi mai conştientă de valoarea ei, după cum spune antrenorul Silviu Anastase.

Cea mai bună performanţă la Paris
În 2008, tânăra a participat la Mitingul European de Nataţie de la Paris unde a câştigat medalia de aur, înregistrând cea mai bună performanţă a concursului la proba de 50 de metri bras.

Anul acesta, la Campionatul Naţional din aprilie, a câştigat proba de 100 bras cu 17,02 sec. acesta fiind cel mai valoros timp pe categoria sa de vârstă. Datorită acestui rezultat, Florina s-a calificat la Festivalul Olimpic al Tineretului European care a avut loc în Finlanda.

„Aceasta este cea mai mare performanţă a Florinei de până acum. Au fost doar doi sportivi din Prahova care au participat la concurs. Această competiţie este un fel de antrenament pentru Olimpiada Mare”, spune Silviu Anastase. Florina recunoaşte că i-a fost greu la Olimpiadă, mai ales că era şi singură, aceasta fiind prima competiţie la care a participat fără antrenorul său, însă este convinsă că a fost o experienţă din care a avut multe de învăţat.

Şapte medalii de aur
Anul acesta a fost cel mai bun pentru Florina, aceasta câştigând şapte medalii de aur, trei de argint şi trei medalii de bronz. Florina învaţă bine şi la şcoală, anul acesta a luat premiul trei şi spune că datorită doamnei directoare Anda Marcu şi a profesorilor care sunt înţelegători reuşeşte să îmbine în mod plăcut şcoala cu antrenamentele la bazin.

În timpul anului şcolar, Florina are nouă antrenamente pe săptămână, a câte trei ore fiecare. Antrenamentele includ atât pregătirea pe uscat, cât şi cea în apă. Florina spune că nu trebuie să ţină un regim strict, însă mănâncă cu măsură.

„Nu mi s-a impus un anumit regim. Însă nu mănânc chipsuri, snacksuri, nu beau cola”. Antrenorul Silviu Anastase este de părere că Florina ajunge să facă şi 50-60 de kilometri, săptămânal, la antrenamente.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Vrei să faci, pe viitor, şi altceva, în afară de înot?
F.I.: Nu, îmi place foarte mult înotul şi doar asta mă văd făcând. Nici nu cred că aş avea timp să mă ocup şi de altceva şi să fac şi înot de performanţă.

Părinţii sunt de acord să practici înotul?
F.I.: Da, părinţii mă susţin şi m-au sprijinit încă de mică. Am avut şi rezultate bune la şcoală şi nu au avut ce să îmi reproşeze, dar sunt alături de mine în tot ceea ce fac.

CE-I PLACE
„Îmi place să ascult muzică şi să citesc cărţi, în special de acţiune, atunci când am timp. Îmi place să mă odihnesc”.

CE NU-I PLACE
„La şcoală, dintre materiile pe care le am, nu-mi place fizica. Nu-mi place să fiu certată chiar dacă greşesc, prefer să mi se explice cu frumosul”.

PROFIL

Născută
7 februarie 1996, Ploieşti

Studii
Şcoala Generală „Grigore Moisil” Ploieşti

Profesie
elevă, clasa a VIII-a

Familie
mai are o soră mai mare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite