Fiscul scoate la vânzare bunurile prahoveanului Robert Negoiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin valorificarea bunurilor lui Negoiţă, statul va recupera 28 de milioane de euro, datorie reprezentând TVA din tranzacţii. Robert Negoiţă spune că va contesta în instanţă orice decizie a Fiscului considerată de el abuzivă, de vreme ce procesul-verbal de control nu a respectat legea.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe în următoarele zile procedura de valorificare a bunurilor imobiliare ale unui mare dezvoltator pentru a recupera prejudiciul din TVA neplătit în urma tranzacţiilor efectuate de acesta pe persoană fizică, a declarat Sorin Blejnar, şeful Fiscului.

Citiţi şi:

Blejnar: Fiscul va verifica 12 români care au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 milioane de euro

„Am avut o luptă, aşa, cu ghilimele de rigoare, prin direcţia juridică, vreo jumătate de an până am reuşit să-i anulăm acea hotărâre... avea o hotărâre a unei societăţi prin care a aportat toate bunurile în persoană fizică la o societate comercială. Am reuşit s-o anulăm, am câştigat în instanţă şi în zilele următoare, vă pot spune, aşa ca premieră, vom trece la valorificarea bunurilor", a spus Blejnar la emisiunea „După 20 de ani" de la Pro TV. El nu a dorit să spună cine este persoana vizată, invocând secretul fiscal din codul de procedură.

Surse oficiale din ANAF au declarat pentru „Adevărul" că dezvoltatorul imobiliar vizat de Fisc ale cărui bunuri urmează să fie valorificate este Robert Negoiţă. Fiscul a început în toamna anului trecut un control privind tranzacţiile imobiliare realizate de Robert Negoiţă în perioada 2006-2008 în urma căruia a stabilit că acesta datorează statului aproximativ 28 de milioane de euro. Suma reprezintă TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi. Astfel că Fiscul a dispus măsuri asiguratorii pe mai multe terenuri şi apartamente ale lui Robert Negoiţă.

Omul de afaceri a înstrăinat în timpul controlului apartamente, terenuri şi loturi de parcare în valoare de 66,6 milioane de lei către fratele şi tatăl său, bunuri pentru care nu s-au mai putut dispune măsuri asiguratorii, potrivit unor surse din ANAF citate de Mediafax.
 
20 de milioane de euro, recuperate

Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal, şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că aceasta este plătitoare de TVA şi nu se aplică scutirea de taxă. ANAF a încasat până în prezent 20 de milioane de euro din sumele reprezentând TVA neplătit în urma tranzacţiilor imobiliare efectuate de persoane fizice, potrivit şefului Fiscului.

Războiul Negoiţă-Fisc

Robert Negoiţă a declarat pentru „Adevărul" că nu cunoaşte intenţiile Fiscului de a valorifica bunurile sale, dar că toate acţiunile autorităţii sunt abuzuri. „Procesul-verbal de control nu a respectat legea. Acum o săptămână am câştigat în instanţă şi au trimis înapoi procesul-verbal la ANAF să-l revizuiască pentru că nu avea bază legală", a explicat Robert Negoiţă. El a spus că Fiscul a încercat să demonstreze în instanţă că nu a depus contestaţia la procesul-verbal în termen.

„Mi-au răspuns că este tardiv, că n-am făcut contestaţia în termen, ceea ce nu este adevărat", a spus Negoiţă. În urmă cu câteva săptămâni, omul de afaceri a susţinut că reprezentanţii ANAF ­i-au cerut 500.000 de euro mită pentru a evita controalele, dar că a refuzat târgul şi, prin urmare, firmele sale au fost controlate.

"Acum o săptămână am câştigat în instanţă şi au trimis înapoi procesul- verbal la ANAF să-l revizuiască pentru că nu avea bază legală."
Robert Negoiţă
dezvoltator imobiliar

Cu ochii pe conturile din Elveţia

Şeful Fiscului, Sorin Blejnar, a declarat ieri că 12 persoane au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 de milioane de euro şi că instituţia va verifica provenienţa acestor venituri, iar dacă nu va putea fi demonstrată, acestea vor fi impozitate cu 16%.

El a precizat că autorităţile fiscale din Elveţia au transmis ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în această ţară în perioada 2007-2010. Blejnar a arătat că, în cazul în care se vor constata infracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite