Ploieşti: Doina Firică, maestra emerită a gimnasticii ritmice româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Doina Firică, maestra emerită a gimnasticii ritmice româneşti
Ploieşti: Doina Firică, maestra emerită a gimnasticii ritmice româneşti

Cea mai mare antrenoare a gimnasticii ritmice româneşti îşi desfăşoară activitatea în urbea ploieşteană.

De la vârsta de şase ani, Doina Firică trăieşte în universul fermecat al gimnasticii. „Am început cu cea artistică, era la modă... Apoi am trecut la gimnastica ritmică, pe care o consider mai mult o artă, decât un sport“, spune cea care aproape că se confundă cu istoria acestei discipline în ţara noastră.

„Prin 1959 a intrat în performanţă gimnastica ritmică la noi. Am practicat-o până la 22 de ani, dar atunci nu era ca acum, acum este foarte greu. În primul rând, îţi trebuie o mobilitate ieşită din comun, o îndemânare ieşită din comun... Exerciţiul cu măciuci era la început, învăţam o mânuire simplă, erau exerciţii impuse. Acum sunt aruncări de obiecte pe sus, dar pe vremea mea nu era aşa ceva“, explică Doina Firică.

Din experienţa bogată ştie că în gimnastica ritmică mereu intervine noutatea, niciodată nu poţi spune că s-a ajuns la un plafon. „Acum, de exemplu, s-a schimbat codul de punctaj, care este foarte greu. S-a băgat notă special pentru artistic, asta însemnând, ţinuta, expresivitatea copilului, colaborarea între mişcarea corporală şi ţinută şi muzică. Este un progres total“, mărturiseşte Doina Firică.

O viaţă de antrenor
De la vârsta de 18 ani a început şi antrenoratul, alături de fosta sa profesoară, Victoria Vâlcu, la Clubul Sportiv Şcolarul din Bucureşti. A avut foarte multe generaţii de sportive, dintre care cea mai bună a fost cea a Irinei Deleanu, actuala preşedintă a federaţiei de specialitate. Lucrul cu copiii, cu fetiţele, a atras-o foarte mult, deşi nu este deloc uşor.

„Cu un copil deosebit trebuie să lucrezi mereu ceva cu el. Dacă are foarte mare mobilitate, nu are îndemânarea foarte bună. Dacă are îndemânarea, nu are mobilitate. Sau sunt copii care le au pe amândouă, dar nu au ritmicitate. Tot timpul este un aspect la care trebuie să munceşti foarte mult cu el“, explică antrenoarea emerită.

Munca sa, şi a celor din jurul său, este cu atât mai dificilă cu cât, faţă de fostele sale generaţii de elevi, copiii din generaţia actuală se plictisesc foarte uşor. „Nu poţi să lucrezi cu ei acelaşi lucru, ori este primordial să lucrezi mult, să-ţi însuşeşti foarte bine un element pentru ca apoi să-l dai pe muzică, să-l redai într-o combinaţie cu obiectul pe care-l ţine în mână. Altă dată, copiii erau mai atenţi, colaborau mai mult, cu un interes mai mare. Acum, posibilităţile lor fiind variate, îşi doresc foarte multe, dar nu fac ceva serios“, spune Doina Firică.

Dar merită să vezi cum cei mici înfloresc, efectiv, în mâinile tale. „Încep să răsară, să se ridice... Vin strâmbi, cocoşaţi şi vezi cum se educă, se dezvoltă. E o încântare să vezi fetiţele că încep să fie drepte, să aibă personalitate, să spună că-şi doresc o anumită muzică. Înseamnă că ceva au simţit“, mărturiseşte antrenoarea.

Profil
NĂSCUT
3 septembrie 1955, Bucureşti

EDUCAŢIE
A absolvit Facultatea de Educaţie-Fizică şi Sport a Universităţii Spiru Haret

EXPERIENŢĂ
Antrenor de 34 de ani

FAMILIE
Necăsătorită

Întrebări şi răspunsuri
Un sportiv bun va fi şi un bun antrenor?
Am avut eleve care acum sunt maestre ale sportului şi care sunt şi antrenoare foarte bune.

Un argument în favoarea acestui sport?
Părinţii care doresc ca fetiţele lor să se dezvolte frumos, să aibă o ţinută frumoasă, să le aducă să facă gimnastică ritmică.

Cât de importantă e reuşita?
Nu e totul să faci performanţă dacă nu poţi, nu toţi ajung campioni. E totul să faci mişcare, să te dezvolţi armonios, să fii elegantă.

Unde vă pot găsi doritorii?
Îi aşteptăm pe cei mici la Sala „Leonard Doroftei“ din Ploieşti.

Ce-i place
Îmi place, cel mai mult, să mă joc cu copiii, cu animăluţele şi să mă plimb în parc. De aceea, sâmbăta şi duminica, în zilele în care am timp liber, îmi plimb căţeii, mă joc cu ei şi fac curăţenie în casă.
 
Ce nu-i place
Un lucru nu-mi place sub nicio formă, nu-mi place politica. În ceea ce priveşte oamenii, persoanele de lângă noi, nu-mi place nesimţirea, sub orice formă am fi ea.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite