Farmaciile din Prahova sunt în pragul colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii pentru medicamentele compensate şi gratuite nu au mai fost plătiţi de CAS din luna februarie a anului trecut. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor CAS Prahova, nici o farmacie din judeţ nu a cerut, în tot acest timp, încetarea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În pragul colapsului. Aşa definesc farmaciştii din Prahova situaţia în care au ajuns ca urmare a datoriilor pe care trebuie să le recupereze de la Casa de Asigurări de Sănătate Prahova pentru medicamentele compensate şi gratuite eliberate prahovenilor. „Situaţia este aceeaşi ca în toată ţara, ultimele plăţi integrale au fost făcute pentru luna februarie 2009, iar până în iunie au mai fost date câteva sume derizorii pe câteva programe naţionale", ne-a spus Clara Popescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Prahova.  

Eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate a rămas la latitudinea fiecărei farmacii după ce, în vară, mai mulţi spiţeri din judeţ au protestat împotriva situaţiei create. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor CAS Prahova, nici o farmacie nu a încetat contractele cu instituţia, ba chiar au fost cazuri în care filiale noi au cerut încheierea de contracte cu CAS. „Potrivit legii, banii trebuie plătiţi în maximum 210 zile, aşa că suntem în unele întârzieri, dar CAS Prahova depinde de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care, la rândul ei, stă cu mâna întinsă la Ministerul Finanţelor. Până când nu va fi aprobat bugetul nu avem cum să plătim aceste sume. Sunt însă speranţe mari la sfârşitul acestei luni", ne-a declarat dr. Roxana Crăciun, preşedintele CAS Prahova.

Datorii de milioane

O medie a sumelor de anul trecut arată că, numai în decembrie, CAS Prahova are de plătit farmaciilor din judeţ 16 milioane de lei, în condiţiile în care toate spitalele din judeţ, 19 la număr plus sanatoriile, au acumulat, în aceeaşi lună, facturi de 18 milioane de lei.

Mici progrese la plată înregistrează câteva programe naţionale, precum cele pentru bolnavii de diabet, cancer şi pensionarii cu venituri până în 700 de lei, în cazul cărora plăţile sunt efectuate până în iunie şi, pe alocuri, până în iulie.

Între timp, farmaciile acumulează datorii la utilităţi şi furnizori, iar supravieţuirea pare să vină din banii încasaţi pentru pilule eliberate fără reţetă şi produse cosmetice. „Suntem pe linia dintre plutire şi prăbuşire, iar dacă plăţile nu se vor efectua cât de curând probabil că multe unităţi farmaceutice se vor închide", ne-a spus Alina Dumitru, asistent într-o Farmacie din Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite