Fântâni otrăvite în 20 de localităţi prahovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de apă contaminată cu nitriţi şi nitraţi duce la probleme digestive severe Foto: arhiva Adevărul
Consumul de apă contaminată cu nitriţi şi nitraţi duce la probleme digestive severe Foto: arhiva Adevărul

Mii de prahoveni consumă, fără să ştie, apă contaminată. Analizele de laborator efectuate în urma controalelor din acest an ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova au arătat că în 20 de localităţi există mari probleme la acest capitol

Inspectorii au constatat că în foarte multe din fântânile publice monitorizate în 2011 apa este nepotabilă, din cauza contaminării cu stafilococi, nitraţi şi nitriţi. Consumul poate duce la intoxicaţii şi probleme digestive severe.

DSP Prahova are în evidenţe 632 de fântâni publice, în toate cele 26 de comune fără reţea de apă din judeţ. În 2011, inspectorii au monitorizat 20% dintre aceste fântâni, luând de mai multe ori, de-a lungul anului, probe de apă care au fost analizate în laboratorul Direcţiei. 142 de probe s-au dovedit necorespunzătoare, potrivit unui răspuns oficial trimis de DSP. Probleme au fost găsite în 20 din cele 26 de localităţi care n-au reţea curentă.

„În multe cazuri, oamenii au fânâni proprii, pe care le îngrijesc mai bine, sau pompe în curţi. Apa de la fântânile publice e folosită mai mult pentru adăparea animalelor", ne-a precizat dr. Decebal Dan, purtătorul de cuvânt al DSP Prahova. Cu toate acestea, nu există garanţii că apa de la pompă este mai bună decât la fântână, din moment ce hidrofoarele se alimentează din aceeaşi pânză freatică.

În cele mai multe cazuri, depăşirile au fost cauzate de plasarea latrinelor rurale şi a foselor septice la mai puţin de 30 de metri de sursele de apă. Prezenţa streptococilor de la materiile fecale în apă poate cauza simptome diareice extrem de agresive care pot duce chiar la deces, în cazul cardiacilor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite