FOTO Creațiile lui Justin Capră, expuse la Ploiești. „Timpul invențiilor mele nu este acum. Dar va veni...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziție mai puțin obișnuită, de mașini, ATV-uri și motorete, a luat marți startul, la Ploiești, în prezența inventatorului Justin Capră

La aproape 80 de ani, Justin Capră, unul dintre cei mai prolifici inventatori ai României, a magnetizat publicul de la Ploiești, deopotrivă cu invențiile expuse cât și cu mesajele pe care le-a transmis ascultătorilor.

A vorbit despre „meseria de român", la care nu va renunța niciodată, despre genialitate ca dar divin, despre muncă și plictis, dar și despre automobil, „crima secolului nostru".

De-a lungul vieții, de la rucsacul zburător, inventat la 25 de ani și folosit de americani în călătoriile spațiale, până la numeroasele prototipuri de mașini, concepute cu un consum redus, dar niciodată produse în serie, Justin Capră a încercat să dărâme bariere și mentalități.

image

Click pe imagini pentru o fotogalerie de la expoziție

Despre mașinile zilelor noastre crede că sunt inutile fie doar pentru faptul că sunt concepute cu o greutate de minimum o tonă pentru a transporta un om de 70-80 de kilograme.

„Îmi dau seama că automobilele mele nu se pot realiza acum. Ce s-ar întâmpla dacă mașinile ar merge cu 0,5 litri de combustibil la suta de kilometri? S-ar închide fabrici, oamenii ar deveni șomeri și ar ajunge pe stradă. Timpul invențiilor mele nu este acum. Dar va veni...", este crezul lui Justin Capră.

A rămas toată viața în România, deși ar fi putut să se stabilească oriunde în lume. Și în legătură cu acest lucru este neclintit. „De meserie eu sunt român, iar eu la asta nu voi renunța niciodată, chiar dacă cei din jur te privesc ca pe un tataie țicnit".

Expoziția poate fi vizitată în Sala Rotondă a Palatului Culturii din Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite