FOTOGALERIE Zeci de ploieșteni dorm în rablele din fața REMAT, de frica hoților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Iacob doarme de câteva zile în rabla adusă la Remat. Foto Dana Mihai
Gheorghe Iacob doarme de câteva zile în rabla adusă la Remat. Foto Dana Mihai

Așteptarea voucherelor din programul „Rabla 2012" s-a dovedit o adevărată experiență pentru prahovenii care și-au adus mașinile în fața centrului Remat din cartierul Mihai Bravu. Unii dintre ei au pierdut tot concediul dormind în mașini, de frica hoților

Pe înserat, agitația creată pe strada Apelor din apropierea centrului Remat din Ploiești ar putea fi cel puțin ciudată pentru trecători. În kilometrul de rable înșirat pe stradă, un mic cartier de mașini, viața devine intensă.

Bărbați în toată firea scutură pături, își pregătesc hrana pe mese improvizate și se spală cu apă din bidoane lăsate toată ziua la soare. Nu sunt boschetari, deși chiar și ei au început să se considere astfel, ci oameni care stau zi lumină în mașini, de frica hoților care mișună în zonă.

Între proprietarii de mașini aduse la casat s-a creat o comunitate în toată regula. Își trec timpul cu o tablă și o bere la pet, iar singurul lucru care îi poate înviora este vestea că, în sfârșit, la centrul unde așteaptă de la începutul lunii august, au venit vouchere.

Oamenii dorm în mașini de frica hoților

Click pe imagini pentru o fotogalerie cu mașinile de la REMAT

Gheorghe Iacob, de exemplu, a renunțat la concediul cu familia pentru a-și păzi rabla. „Cel mai greu este că nu avem unde să ne facem nevoile fiziologice. Telefoanele le încărcăm la blocurile din apropiere, ne ajută oamenii. Nu vreau să-mi dau rabla la intermediari, pentru că ne dau câteva milioane de lei, prefer să stau aici. Nevasta a plecat în concediu cu cumnata, mă sună să-mi spună cum e prin Moldova", spune bărbatul.

Coada de un kilometru de rable din apropierea acestui centru are o explicație simplă. Anii trecuți, acest centru primea vouchere prin programul național, așa că oamenii au vrut să vină din timp la coadă. Între timp, la un centru din apropiere s-au epuizat în câteva ore 80 de vouchere, iar ei au pierdut trenul, sau pasarea rablei, pentru mai multă acuratețe.

„Măcar să ne spună dacă să mai stăm sau nu, dacă primesc sau nu vouchere, dar nu ne dă nimeni nici o informație. Nu-mi vine să-mi las mașina singură că nu mai găsesc nimic pe ea și nici să plec, pentru că îmi pierd locul dacă vin voucherele între timp", mai spune domnul Iacob.

Programul Rabla 2012 pentru persoanele fizice a început pe 8 august, bugetul alocat de Administrația Fondului pentru Mediu fiind de 57 de milioane de lei, care permite scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

Ca și în anii trecuți, cuantumul primei de casare este de 3.800 de lei, exprimată printr-un tichet cu valoare nominală. Pentru achiziționarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei vouchere.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite