FOTOGALERIE Tezaurul de la Pietroasa și Diadema de la Gherăseni, în expoziție la Ploiești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut și sub numele de „Cloșca cu puii de aur", este în expoziție la Ploiești, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

Dintre piesele care pot fi admirate, până pe 9 septembrie, la Ploiești se numără „Cloșca", dar fără pui, o pateră cu decor în relief, fibule, vase, dar și Diadema de la Gherăseni, scoasă la lumină în 1961, la Buzău.

Povestea Tezaurului

Tezaurul de la Pietroasa a fost descoperit întâmplător, în martie-aprilie 1837 de doi țărani, în timp ce extrăgeau piatră dintr-o carieră de pe dealul Istrița. Din tezaurul compus inițial din 22 de piese, autoritățile au putut recupera doar 12, în greutate totală de 18,8 kilograme.

Dintre acestea, 5 sunt lucrate în întregime din aur, iar șapte sunt împodobite cu pietre prețioase și semiprețioase.

image

Click pe imagini pentru o fotogalerie cu piesele expuse la Ploiești

Aspectul de astăzi al tezaurului este rezultatul mai multor distrugeri și restaurări, după descoperire acesta avânt parte de o existență foarte aventuroasă.

În primul Război Mondial, în 1916, împreună cu tot tezaurul Băncii Naționale a României și bunurile culturale cele mai valoroase, a fost trimis la Moscova, fiind restituit de sovietici abia în 1956.

Tezaurul este datat secolul IV d.Chr. și este atribuit regelui Athanaric al vizigoților, care l-ar fi îngropat în împrejurările dramatice ale pătrunderii hunilor în spațiul carpato-dunărean.

Diadema decorată cu granate

Diadema de la Gherăseni a fost descoperită, tot întâmpător, în 1961, într-un cimitir biritual din secolele III-V p.Chr.  Diadema este o piesă somptuoasă din aur decorată cu granate în cabochom, tehnică ce reflect iscusința orfevrierilor vremii. Acest tip de podoabă este specifică mormintelor feminine.

Ploieștenii iubitori de istorie și povești misterioase pot veni la zilnic la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova pentru a admira Tezaurul. Expoziția este deschisă între orele 10.00-16.00.

Prețul unui bilet întreg este 10 lei, iar categoriile care beneficiază de reduceri (elevi, studenți, pensionari) plătesc 5 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite