FOTOGALERIE. Artă din ziare. Curs de „Papier-mâché” pentru elevii din Ploiești

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul de „Papier-mâché” a început pe 1 august. Foto Dana Mihai
Cursul de „Papier-mâché” a început pe 1 august. Foto Dana Mihai

Ziarele, revistele și materialele publicitare ale magazinelor se transformă, la Ploiești, în obiecte de artă inedite, obținute prin tehnica „Papier-mâché". Câțiva princhindei au început deja inițierea în această artă cu origini asiatice, la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova.

Recilarea și creația se împletesc cum nu se poate mai bine la cercul de „Papier-mâché", inedit în România, organizat în muzeul ploieștean.

Atelierul, care se adresează elevilor între 8 și 15 ani, foloseşte în tehnica de lucru hârtia de ziar reciclabilă şi are ca scop dezvoltarea abilităţilor practice ale copiilor prin utilizarea diferitelor instrumente, dar şi stimularea imaginaţiei acestora, cunoaşterea raportului dintre proporţii şi armonia culorilor.

Muzeele din Prahova au programe de vacanță distractive pentru elevi. Vezi care sunt!

Câțiva elevi din Ploiești au început deja să lucreze la pasta din carton care va fi folosită pentru finisarea obiectelor. „Sunt foarte entuziaști și curioși, atenți la ceea le le spunem și foarte interesați de această tehnică nouă pentru ei", ne-a spus Corina Iordan, unul dintre coordonatorii proiectului de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Prahova.

Copiii au umplut mai întâi un bidon cu bucăți de carton

Click pe imagini pentru o fotogalerie de la curs

Cursurile sunt gratuite

„Papier mâché" s-ar traduce ca hârtie mestecată, adică o combinație de mai multe straturi de hârtie poroasă, cea mai indicată este hârtia de ziar, și / sau bucățele de textile asamblate prin lipire cu un adeziv umed.

Tehnica „Papier mâché" a apărut în China cam în aceeași perioadă cu hârtia, apoi s-a extins treptat în toată lumea. În Europa a fost brevetata în 1772 de către britanicul Henry Clay și a fost folosită pe scară largă atât ca alternativă la foarte  multe materiale scumpe, cum ar fi lemnul curbat, cât și ca alternativă ieftină la celebrele păpuși de porțelan.

Obiectele realizate la curs vor fi prezentate în cadrul expoziţiei organizate la încheierea cursului.

Perioada de desfăşurare a cursului este 1 august - 1 septembrie 2012,  în fiecare zi de marți și joi, între orele 10.00 și 12.00, iar participarea este gratuită.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite