Ploieşti: Uniunea Europeană le aduce pubele prahovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Uniunea Europeană le aduce pubele prahovenilor
Ploieşti: Uniunea Europeană le aduce pubele prahovenilor

Localnicii vor plăti 3 lei/persoană/lună pentru ridicarea deşeurilor de către operatorul de salubritate cu care va trebui să încheie contracte.

De săptămâna viitoare, în patru dintre localităţile judeţului va funcţiona primul sistem de gestionare a deşeurilor finanţat prin programul Phare. Este vorba despre localităţile Cărbuneşti, Ariceştii Zeletin, Surani şi Şoimari.

Sistemul presupune colectarea deşeurilor menajere, a hârtiei şi a PET-urilor în sistem centralizat, de către un operator de salubritate. În cadrul proiectului au fost achiziţionate 2.290 de pubele, patru ţarcuri pentru PET-uri şi patru containere pentru colectarea deşeurilor provenite din materiale de construcţie. Pubelele vor fi distribuite gratuit localnicilor.

Gunoaiele erau aruncate la întâmplare
“Până acum, în cele patru localităţi colectarea deşeurilor nu se făcea. Oamenii strângeau gunoaiele în curte şi pe urmă le dădeau foc sau le mai aruncau pe marginea râului. Cu timpul vrem să facem aici şi o zonă turistică pentru că au venit foarte mulţi bucureşteni, dar primul pas era să scăpăm de gunoaie”, ne-a declarat primarul localităţii Cărbuneşti, Petre Stan.

Cetăţenii din Cărbuneşti sunt dispuşi să încheie contracte cu operatorul de salubritate pentru ridicarea gunoiului. “Este bine că a fost demarat acest proiect. În felul acesta nu o să mai poată arunca fiecare pe unde vrea gunoiul ca până acum. Plătim şi ni se ridică gunoiul din faţa porţii”, ne-a spus Ion Dumitru.

“Acest sistem de gestionare a deşeurilor înseamnă în primul rând civilizaţie pentru toată lumea. Oamenii de-abia aşteaptă distribuirea pubelelor, mă întreabă în fiecare zi, iar acest lucru mă bucură”, ne-a declarat primarul din Surani, Marcela Cornea.

Preţul variază în funcţie de mărimea familiei
Tariful pentru populaţie va fi de 3 lei/persoană/lună, familiile compuse din peste cinci membri urmând să plătească 2 lei pe lună. Cantitatea estimată de colectare a deşeurilor este de 104 tone pe an, acestea urmând să fie transportate la rampa de gunoi de la Vălenii de Munte.

Cât costă proiectul
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 439.830 euro, din care fonduri Phare – 395.830 euro, restul banilor reprezentând contribuţia Consiliului Judeţean Prahova. Costurile neeligibile suportate de administraţia judeţeană se ridică la 172.000 lei.

Localităţile au participat cu sume modeste la proiect, astfel: Cărbuneşti – 200 milioane lei, Ariceştii Zeletin, Surani şi Şoimari cu câte 50 de milioane lei fiecare. Partenerii au înfiinţat o societate comercială care va avea 12 angajaţi.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite