Ploieşti: Eugen Feher are o librărie care “bate” supermarketurile
0
Consideră că meseria de librar a devenit o raritate. Iubeşte copiii, şi susţine că, pe timp de criză, vânzarea de rechizite şcolare, cărţi şi de jucării îi merge mai bine ca înainte. De ani de zile este proprietarul singurei librării din cartierul 9 Mai.
Eugen Feher are 55 de ani şi este de părere că viaţa trebuie trăită la intensitate maximă pentru a simţi cu adevărat frumuseţea vieţii. Spune că ar lua-o de la capăt oricând, cu aceeaşi plăcere, în alt domeniu de activitate, dacă negustoria cu rechizite şi cărţi pentru copii nu ar mai fi profitabilă.
Din 2004 a deschis o mini-librărie de cartier, în zona 9 Mai. Se laudă că face faţă cu brio concurenţei venită din partea a trei supermarketuri vecine. care comercializează produse pe care şi el le are în librărie. Spune că şi-a format clientela practicând preţuri mult mai mici decât la marile magazine.
“Vreau să vă spun că de multe ori mă aprovizionez cu ghiozdane care au rămas pe stoc la magazine din Bucureşti. Unele vin cu etichetele vechi pe ele. Am observat că adaosurile sunt de peste 50% faţă de preţul producătorului. Eu le scad, aşa cum este normal. Nu trebuie să dăm gaură în buzunarele oamenilor”, spune Eugen Feher arâtând, ca exemplu, un ghiozdan care înainte să ajungă în librăria sa costa 100 de lei, iar acum a scăzut la 60 de lei.
Îşi lasă clienţii să citească în librărie
Ziua sa de lucru începe în fiecare dimineaţă, la ora opt. Gelu, cum îi spun prietenii şi familia, spune că este unul dintre oamenii care nu pot trăi fără să muncească. După ce dă cu mătura în librăria sa mică cât un dormitor de bloc, se aşează cuminte în spatele tejghelei, aşteptând să-i vină primul client. Nu are niciodata mult de aşteptat.
“Mămicile ştiu de obicei ce vor să cumpere şi tare mă bucură că tot ce am pe raft, în materie de cărţi, se cumpără foarte bine. Asta înseamnă că internetul nu a acaparat încă minţile copiilor noştri şi că părinţii lor le pun cărţi în mână să citească. Am încredere în noua generaţie”, spune librarul din 9 Mai. Îşi serveşte clienţii zâmbind mereu, iar dacă nu ştiu să aleagă cadoul perfect el îi sfătuieşte ce să cumpere.
“Clienţii mei sunt în majoritate copii care răd sau care plâng de mama focului până părinţii le cumpără ce vor. Dacă mamele sau taţii lor nu ştiu ce să le ia, atunci le ofer o carte de colorat, o păpuşă sau o maşină trăznită şi pleacă cu toţii mulţumiţi. Câteodată îi las să citească şi în magazine ca să aibă idée ce cumpără”, povesteşte Gelu.
Copiii îi spun “Domnul librar”
Sunt ochii săi au crescut generaţii de copii. Cândva îi intrau în magazine să-I ceară caiete petru şcoală sau cărţi, iar acum, mari fiind, intră doar ca să-l salute. A devenit unul dintre cei mai populari locuitori ai cartierului 9 Mai şi mai toată lumea îi spune “Domnul librar”.
“Îmi sunt tare dragi copiii. Pentru ei continui această afacere şi vreau să-mi mulţumească că am contribuit cumva la educaţia lor, la formarea lor ca oameni. De multe ori părinţii le cumpără cărţi pe datorie şi eu îi las pentru că nu toată lumea are bani pentru aşa ceva. Trăim vremuri grele”, mai spune Eugen Feher.
Întrebări şi răspunsuri
Ce se vinde cel mai bine în librăria pe care o deţineţi?
E.F: Vânzare bună am la cărţile de poveşti şi de colorat, la caietele pentru şcoală şi la instrumentele de scris. Apoi urmează dicţionarele şi micile enciclopedii. Abia la finalul topului se află jucăriile. Avem jocuri educative, păpuşi şi maşini de colecţie în miniatură.
Care sunt perioadele în care obţineţi profit maxim din vânzarea produselor pe care le aveţi în librărie?
E.F: Ca în orice domeniul din negustorie, şi la noi, în librărie, aveam perioade bune şi perioade mai puţin bune. Stăm bine la capitolul vânzări în primele două luni de toamnă, când lumea se aprovizionează cu rechizite şi de Crăciun şi Paşte când se cumpără cadouri pentru copii.
Ce-I place
Librarul din 9 Mai spune că este extrem de meticulous şi că-I place să-;I pună lucrurile în ordine atât la locul de muncă, cât şi acasă. Îi place curăţenia şi spune că îşi ajută soţia la cumpărături, în fiecare zi.
Ce nu-i place
“Nu-mi plac oamenii făţarnici, incorecţi şi care mint pentru că le este frică să spună adevărul. Şi mă refer nu la clienţii mei, oamenii de rând, ci la politicienii care ne conduc destinele şi care promit multe şi degeaba”
Profil
Născut
21 ianuarie 1954, la Ploieşti
Ultima şcoală absolvită
Liceul Industrial din Ploieşti
Profesie
Este tehnician proiectant
Familie
Este căsătorit, are două fete