Este vara cu cele mai ieftine legume din ultimii trei ani, în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un kilogram de roșii costă în piețele ploieștene 1 leu, adică de cinci ori mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Producătorii sunt în dilemă. Cu un ochi râd pentru că își vând toată marfa de pe tarabă, iar cu un altul plâng pentru că nu își scot banii investiți în culturi.

Anul trecut, în aceeași perioadă, kilogramul de roșii pleca din solariile producătorilor cu prețul de angro de 3,8 lei și ajungea în piețe, la ploieșteni, cu 5 lei. Un preț de cinci ori mai mic față de cel care poate fi văzut zilele acestea la tarabele din oraș. La fel se întâmplă cu castraveții - costă 1-1,5 lei kilogramul, varza 1 leu, ardeii, 2 lei, vinetele 2 lei sau ceapa, care costă 2,5 lei kilogramul.

Producția foarte bună din această vară și prețurile mici au mai multe explicații. „Din cauza suspiciunilor de intoxicație cu e-coli de pe legume, prețurile au picat foarte mult în acea perioadă, astfel încât fermierii nu îi mai puteau vinde nici cu 0,2 bani. Și chiar dacă au mai crescut treptat, ulterior, nici până acum nu au mai putut ajunge la prețurile de acum un an sau doi", ne-a explicat inginerul Marian Marcu, purtător de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Prahova.

Un alt motiv pentru care cele 1.200 de hectare cu legume, cultivate în Prahova, pe câmp sau în solarii, au produs legume foarte gustoase și în cantități mari a fost vremea, extrem de prielnică. În 2010, două săptămâni de ploi și temperaturi scăzute au afectat cantități mari de culturi, iar tratamentele aplicate de agricultori au fost tardive.

Producătorii sunt speriați de contabili

În continuare, cele mai productive bazine legumicole din județ rămân zonele Balta Doamnei - Râfov, Olari, Gherghița, iar treburile au început să se miște și la Pucheni. Din comuna Râfov vine și Emilia Nicolae, o producătoare care își vinde singură legumele la Piața Centrală din Ploiești. Altfel, tranzacționarea mărfii la intermediari îi diminuează substanțial profitul. Nu a mai avut legume atât de multe de peste trei ani. „A fost o producție atât de mare încât a trebuit să lăsăm foarte mult la preț. Oricum, nu cred că ne vom acoperi costurile cu solariile și munca depusă. Un kilogram de roșii este de cinci ori mai ieftin decât anul trecut, tot în iulie", spune femeia.

Este un caz fericit, pentru că Emilia Nicolae se ocupă cu familia de solarii și de vânzări, pe când alți producători din Prahova își vând marfa la intermediari, direct de pe câmp sau din fața porții, iar profitul lor este mult diminuat în detrimentul speculanților din piețe. „Am încercat să ne asociem, 10-15 producători, dar când aud oamenii de la țară de acte și de contabili, renunță. Este greu să-i convingi că, astfel, toți banii ne rămân nouă în buzunare", explică femeia.

Amenzi pentru intermediari

La o singură razie în piața din Pucheni, cunoscută pentru vânzările consistente de legume și fructe, dar și pentru bișnițarii care intermediază aici marfa, autoritățile au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 26.000 lei. Totodată, au ridicat în vederea confiscării fructe şi legume în valoare de peste 13.200 lei și au indisponibilizat 3.500 lei, sumă care fusese încasată fără înregistrarea prin casa de marcat fiscală.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite