Este doliu și la Ploiești după liderul nord-coreean Kim-Jong Il

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenții nord-coreeni locuiesc în căminul 3 din campusul UPG Ploiești. Foto Alex Policală
Studenții nord-coreeni locuiesc în căminul 3 din campusul UPG Ploiești. Foto Alex Policală

11 tineri din Coreea de Nord, studenți la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, țin doliu după Kim-Jong Il. Nu mai merg la cursuri, stau închiși în camere și îmbracă haine albe.

Studenții nord-coreeni din Ploiești s-au remarcat, în cei patru ani de când învață la UPG Ploiești, doar prin notele foarte mari și, în general, prin rezultate remarcabile în sesiune și la practică. Toți urmează facultăți tehnice, de utilaj și tehnologie petrolieră. În rest, abia dacă sunt văzuți prin campus și fac totul doar împreună. Doi dintre ei au vârste peste 35 de ani, urmează doctoratul și sunt un fel de lideri, implicându-se în tot ceea ce presupune viața nord-coreenilor de 20 și ceva de ani din grup.

Grupul s-a întors în Coreea de Nord în vacanța din această vară, după patru ani petrecuți în Ploiești. „S-au întors foarte schimbați de acolo, sunt și mai închiși, dacă este posibil acest lucru, față de cum erau înainte. Oricum, nu au făcut nici o problemă, niciodată, sunt studenții pe care și i-ar dori oricine", ne-au spus surse din administrația campusului care au invocat anonimatul din cauza problemelor diplomatice delicate pe care ar putea să le creeze studenților nord-coreeni.

Un interviu acordat în urmă cu doi ani în presa centrală de către acești studenți a reclamat prezența urgență acestora la Ambasada Coreei de Nord din București. Indiferent de ceea ce s-a discutat acolo, grupul din Ploiești a intrat într-o „silenzio stampa" pe termen nelimitat față de presa din România.

Deși nu își terminase studiile, unul dintre studenții care s-a întors în țara natală în vacanță, nu a mai revenit în Ploiești, fiind invocate motive de boală ale studentului și necesitatea ca acesta să fie tratat în Coreea.

Își prezintă omagiile la Ambasadă

De luni, grupul de coreeni este în doliu după Kim-Jong Il, fapt observat toată lumea. „Luni nu au venit la cursuri, le-au adus colegii ce s-a predat la ore. Nu au mai ieșit din camere, s-au îmbrăcat cu cămăși albe și și-au pus banderole de doliu la braț. Marți dimineață au plecat la Ambasadă, în Capitală", ne-au spus colegii de palier. „Le-am transmis condoleanțe", ne-a spus și Vlad Ulmanu, rectorul UPG Ploiești.

„Oricum, nu s-a întâmplat ca la televizor, să plângă în public, probabil au făcut asta în camere. Sau nu. Eu nu i-am auzit niciodată să vorbească ceva despre situația de la ei din țară, de altfel, nimeni nu deschide acest subiect în prezența lor. Ceea ce am mai remarcat este faptul că eu nu știu pe nimeni care să fi intrat vreodată la ei în camere. Cu toate acestea, sunt foarte săritori și amabili. Am surprins o dată cum au sărit toți din grup să-l ajute pe un băiat care avea foarte multe bagaje, să le urce până în camere. Chiar și atunci când se relaxează, adică joacă fotbal, sunt numai între ei", ne-a spus și Bogdan Popescu, unul dintre colegii de palier ai acestor studenți.

La UPG Ploiești a învățat, pentru o scurtă perioadă, și un student din Coreea de Sud. „A stat doar câteva luni, aproape un semestru, după care nu s-a mai întors la studii. A rămas acasă după ce plecase în vacanță", ne-a spus Ștefan Drăgan, administrator al campusului de la UPG Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite