Ploieşti: Elevii fac sportul în săli de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie alarmantă la Ploieşti, unde cele mai multe dintre şcolile generale din municipiu nu deţin o sală de sport, elevii fiind nevoiţi să desfăşoare orele de educaţie fizică în spaţii improvizate sau pe culoarele unităţilor, iar atunci când timpul permite – în aer liber.

Dacă liceele şi colegiile ploieştene stau mai bine la capitolul săli de sport, din totalul de 16 astfel de instituţii numai două neavând o încăpere pentru desfăşurarea exerciţiilor fizice, la şcoli generale situaţia este mult mai gravă. Din cele 26 de unităţi cu clasele I-VIII, 18 nu deţin o sală de sport.

Cele mai multe dintre acestea se află în cartierele mărginaşe ale Ploieştiului.

Un exemplu în acest sens este Şcoala “Toma Caragiu”, din zona de Vest a municipiului, unde învaţă 800 de elevi. Pentru că nu exista un spaţiu pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică pe timp de iarnă, s-a amenajat o sală de sport într-o clasă, la parterul clădirii.

Parchetul a fost vopsit, băncile au dispărut din încăpere, la fel şi tabla de scris. În locul lor au fost aduse trei saltele pentru gimnastică, o capră pentru sărituri şi un aparat de fitness, care însă nu poate fi folosit prea mult din lipsă de spaţiu.

Fac mişcare pe…loc
În sala de sport improvizată nu încap mai mult de 30 de elevi, iar copiii trebuie să stea înghesuiţi pentru a-şi efectua exerciţiile. Chiar dacă mulţi dintre ei sunt dornici să alerge, nu pot face acest lucru tot din lipsă de spaţiu, dar şi pentru că ar deranja prin zgomotul produs colegii care învaţă în clasele paralele.

“Avem un spaţiu de 50 de metri pătraţi. Cu ani în urmă făceam sportul pe culoare. Copiii vor să facă mişcare cât mai multă, jocuri diverse, sărituri, forţă, dar nu avem unde, iar afară este mult prea rece şi risc să-I răcesc”, spune dezamăgită Liliana Coman, profesor de educaţie fizică şi sport, la Şcoala “Toma Caragiu”.

Performanţele nu atrag fonduri

La Şcoala “Toma Caragiu” există două clase cu profil de înot şi spaţiu suficient unde ar putea fi contruit un bazin de înot. “Sunt de 30 de ani cadru didactic în această şcoală şi nu am văzut până acum pe cineva care să ne dea vreo mână de ajutor ca să construim o sală de sport sau un bazin pentru copiii noştri, deşi avem performanţe în domeniu. Au mai trecut în campanie electorală şi atât. Atunci ne-au promis, dar am rămas cu promisiunile”, spune profesorul Mircea Stan, directorul unităţii.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite