Eleonora Pinţa ştie toate secretele “şampaniei” româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că sunt furnizori de vinuri pentru Casa Regală a României încă din 1920, Eleonora Pinţa ştie şi foarte multe poveşti, auzite de la bunici, despre vizitele la cramă, pe motocicletă, ale regelui Mihai. Lucrează de peste 35 de ani la Cramele Rhein din Azuga, locul unde se produce vin spumant încă de la 1892

Manager al cramei, Eleonora Pinţa este în acelaşi timp ghid turistic, oenolog sau simplu muncitor în cramă. Lucrează la pivniţe din 1974, răstimp în care le-a aflat toată istoria şi secretele.

"Numele Rhein îi vine de la un comerciant german, ai cărui descendenţi ne mai vizitează şi acum, şi care a ales acest loc special pentru condiţiile climaterice, ideale pentru vinul spumant. A construit pivniţele din pereţi foarte groşi, dar cu perne de aer la interior, astfel că temperatura are parametrii ideali pentru obţinerea spumantului", povesteşte Eleonora Pinţa. Tot aici, ventilaţia naturală permite dezvoltarea mucegaiului negru, cu rol important în menţinerea micro-climatului.

La Azuga se produce spumant de la 1892, neîntrerupt, după metoda Champenoise, adică fermentarea vinului în sticle, pe rasteluri speciale, proces care durează nouă luni, cât dezvoltarea unui copil. Mai există o metodă de obţinere a spumantului, prin fermentarea în tancuri, mai rapidă şi mai eficientă economic, însă cunoscătorii apreciază vinul produs după prima metodă.

"Fiecare sticlă stă pe rasteluri într-o anume poziţie, este scuturată manual la anumite intervale şi răsucită cu o optime de cerc zilnic. În 8 ore, un muncitor bate cam 46.000 de sticle", povesteşte femeia. Îşi aminteşte şi că, pe vremea lui Ceauşescu, muncitorii inventivi au înălţat rastelurile pentru a cuprinde mai multe sticle şi, de aceea, femeile erau nevoie să umble prin cramă cu nişte saboţi de lemn care produceau un zgomot infernal.

Furnizor al Casei Regale

Înşirate cuminţi pe rasteluri, departe de lumină, sticlele din cramă anticipează, prin bulele delicate, deja în formare, gustul rafinat al uneia dintre cele mai spectaculoase băuturi. Iar aici îi poţi observa cu fascinaţie traseul de la un banal must până la un vin rafinat, trudit manual, zi de zi, de oameni dedicaţi unei îndeletniciri care a aparţinut inclusiv zeilor. 

Cramele Rhein au primit încă din 1920 titlul de "Furnisor al Casei Majestăţii Sale Regele Mihai I", reconfirmat în 2006. "Când am primit titlul, am recreat pentru Majestăţile Lor meniul de la încoronarea reginei Maria din 1922. Bunicii din familia mea îmi povesteau şi cum, înainte de război, regele Mihai venea la cramă pentru a lua vin. Cobora panta curţii în viteză, călare pe motocicletă şi se delecta cu plăcere în răcoarea pivniţelor", duce mai departe poveştile regalităţii nostre Eleonora Pinţa.

Spumante căutate în străinătate

În prezent, pivniţele Azuga sunt deţinute de Grupul Cramele Halewood care produce aici 200.000 de sticle, anual, din trei feluri de vin spumant, Extra Brut Imperial, Extra Sec şi Extra Brut Rose, exportat în peste 40 de ţări din întreaga lume. O sticlă costă aproximativ 40 de lei. Pivniţele Azuga fac parte din programul Drumul Vinului, fiind vizitate zilnic de turişti din toată lumea.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite