Ploieşti: Elena Soare spune că viaţa ei este cântecul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Soare este o interpretă de muzică populară care, dincolo de faimă şi succes, a căutat în viaţă să fie în primul rând un român adevărat, care trăieşte în România, indiferent de ceea ce presupune acest lucru.

Artista a avut multe oportunităţi de a susţine concerte în afara ţării dar şi şansa de a se stabili în oricare ţară din Europa şi nu numai.

Cu toate astea, Elena a ales să-şi trăiască viaţa, cu bune şi cu rele, în ţara natală, acolo unde şi-a crescut copiii şi a reuşit să acumuleze nu mai puţin de 30 de ani de carieră muzicală.

Mica acordeonistă
“Drumul meu a fost acesta. Cred că de mică am fost menită să cânt, iar primele mele încercări au fost la acordeon. Nu mai ştiu să cânt la acest instrument, dar am acasă un pian, cu care îmi fac aranjamentul pentru piese”, explică solista.

În momentul în care a decis să studieze la Şcoala Populară de Arte, părinţii Elenei nu au fost de acord, pentru că ei îşi doreau ca fata lor să se căsătorească, să aibă copii şi “un serviciu decent”.

“Eu am vrut să revoluţionez familia mea, iar în 1979 am plecat  la Bucureşti, unde m-am stabilit cu soţul şi copiii. În 1979 am cântat la emisiunea Teodorei Popescu şi am participat la filmările primelor cântece imprimate în TVR, apoi am colaborat cu ansamblurile Rapsodia, Tineretului şi altele din Bucureşti”, povesteşte artista.

Prima dată în străinătate
În 1985, Elena Soare pleacă pentru prima dată în străinătate, într-o vizită de lucru în Iugoslavia, acolo unde, alături de alţi artişti, a susţinut concerte prin diverse locaţii.

A urmat o vizită la Chişinău până în Revoluţie, iar după 1989, cântăreaţa a concertat în Germania, Italia, Grecia dar şi Serbia şi Israel.

“Grecia este foarte frumoasă, iar oamenii din Serbia sunt ca românii, distractivi şi cu bun simţ. În Germania m-am întâlnit cu o cunoştinţă din Bucureşti, însă mi-am făcut prieteni peste tot în lume. Urmează să fac un turneu în Viena, cel mai probabil în toamna acestui an”, mai spune Elena.

Umilinţa artistului român
Cu toate că ar fi putut alege orice alt colţ al lumii pentru a-şi trăi viaţa, Elena Soare a ales să nu părăsească ţara sa natală.

Ea spune că, în ciuda faptului că în România artiştii la ora actuală sunt umiliţi de "antitalente" şi de oamenii parveniţi, totuşi pentru a fi aproape de familie şi a se putea bucura de roadele muncii sale, a decis să-şi continue cariera în ţară.

„Sper ca în curând artiştii buni, profesionişti să iasă din nou în faţă aşa cum merită. Cei care greşesc acum sunt reprezentanţii televiziunilor, care promovează tot felul de cântăreţi care nu au nimic în comun cu muzica, însă sunt promovaţi probabil contra cost”, este de părere cântăreaţa.

Un nou album
Până în acest moment, Elena Soare a scos pe piaţă patru albume, sperând ca în primăvară să promoveze un nou CD, care şi-ar dori să conţină muzică sârbească, acesta fiind un gen care îi place foarte mult pentru că este „săltăreaţă, de voie bună sau de inimă albastră”, după cum spune ea.

Piesele alese din folclorul sârbesc sunt traduse şi interpretate în limba română. Pentru a-şi îndeplini visul, artista spune însă că are nevoie de ajutor, costurile de producţie fiind foarte ridicate.

„Din păcate însă am văzut că multe dintre piesele care doresc să le interpretez au fost deja preluate de alţii şi transformate în manele”, explică interpreta. În luna octombrie a acestui an, va fi organizat la Breaza un eveniment care va marca 30 de ani de carieră a solistei.

Întrebări şi răspunsuri

Obişnuiţi să discutaţi cu români plecaţi peste hotarele ţării?
E.S.: Îmi face deosebită plăcere să discut cu cei care sunt plecaţi şi pe care îi înţeleg foarte bine. Îmi scriu români din Italia, Finlanda, Israel şi îmi spun că vor să facă dedicaţii pentru cei dragi din ţară. Majoritatea celor care îmi scriu se plâng de dorul de acasă. Aştept în continuare gândurile lor la  adresa de mail artistelenasoare@yahoo.com şi cu siguranţă vor primi şi un răspuns.

Care a fost mesajul care v-a impresionat cel mai mult?
E.S.:
Un băiat din Irlanda mi-a scris pe internet că i-a murit mama şi că acum stă şi ascultă melodiile mele şi plânge. Probabil că Dumnezeu m-a lăsat pe Pământ să mângâi sufletele oamenilor, poate unde am avut şi eu o viaţă încercată de greutăţi.

Ce-i place
„Îmi place muzica în primul rând, dar şi drumeţiile. Atunci când vreau să mă liniştesc îmi place să merg la o pensiune a unor prieteni din Buşteni. Iubesc florile, am casa plină de ele şi balconul, iar când vin de la spectacole nu mă culc până nu le ud pe toate. Sunt o mare iubitoare de animale, am avut un căţel şi o pisică”, spune artista.

Ce nu-i place
Nu-i plac minciuna şi trădarea deşi spune că are parte de ele destul de des din partea oamenilor. De obicei, atunci când se întâmplă să întâlnească astfel de persoane preferă să le evite şi să nu aibă contact cu ele, pentru a se feri de neplăceri.

PROFIL
NĂSCUTĂ
19 martie 1958, Breaza, Prahova
STUDII
Şcoala Populară de Arte Ploieşti
EXPERIENŢĂ
30 de ani de carieră
FAMILIE
Are un băiat de 26 de ani, Răzvan şi unul de 24 de ani, Alin

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite