Ploieşti: Elena David îngrijeşte leii de la Zoo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Elena David îngrijeşte leii de la Zoo
Ploieşti: Elena David îngrijeşte leii de la Zoo

De peste 15 ani, ea este unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice Bucov care se ocupă de bunăstarea celor cinci lei aflaţi în captivitate. Îi hrăneşte şi  îi mângâie printre gratiile adăpostului fără să-i fie frică.

Elena David  începe povestea sa spunând că niciodată nu i-a fost frică de vreunul dintre cei cinci lei aduşi din jungla amazoniană, pe care îi are în grijă.

Îi consideră o a doua familie, mai ales că aproape jumătate din viaţă şi-a petrecut-o alături de aceste feline.

“Apolo, Cleopatra, Afrodita, Abi şi Hera sunt nişte vieţuitoare fantastice. Sunt ca nişte copii pentru mine. Când le vezi cât de frumoase sunt, ce blană au şi cum se manifestă, este imposibil să nu prinzi drag de ele. Pot fi comparate cu nişte pisici mai mari, impunătoare”, spune îngrijitoarea, în timp ce le priveşte  cu admiraţie, din apropierea gardului care separă adăpostul de perimetrul destinat vizitatorilor.

Îi mângâie prin geam
Elena crede că şi leii pe care îi are în grijă s-au ataşat de ea. Ori de câte ori aceasta  intră în încăperea unde prepară hrana animalelor, Afrodita, cea mai bătrână dintre feline, îşi face apariţia dincolo de geamul securizat care desparte  adăpostul de teritoriul de joacă.

“Se întinde şi ne atingem mâinile prin geam. Ea ridică laba şi eu o mângâi. Se alintă precum o pisică de apartament. Este evident faptul că mă îndrăgeşte. Asta şi probabil pentru că eu sunt cea care îi dă de mâncare”, crede îngrijitoarea.

La început avea coşmaruri
Elena David povesteşte că iubeşte animalele din copilărie. Ea spune că a crescut într-o gospodărie, în Bacău, şi că dădea de mâncare tuturor păsărilor, vitelor şi cailor. “Pisicile erau nelipsite din bucătăria de vară, iar câinele familiei era stăpân în grădină. Le aveam la suflet pe toate necuvântătoarele ”, afirmă Elena.

Aceasta a venit în Ploieşti după căsătorie şi s-a angajat la Grădina Zoologică din Bucov, în 1993. Povesteşte că, imediat după ce i-au fost daţi în grijă leii, avea coşmaruri noaptea.

“Mă trezeam ţipând că mă atacă. Eram foarte fricoasă. Avem impresia că văd în mine o mare bucată de carne. Asta şi fiindcă ci mult timp în urmă un îngrijitor a fost omorât de un leu, pe când îi facea curat în cuşcă”, zice Elena.

Ea mai spune că i-au trebuit câţiva ani ca să se obişnuiască cu munca în apropierea felinelor şi îşi aminteşte că a nimerit şi ea în cuşca unor leoaice, din greşeală, în timp ce animalele se aflau la un metru distanţă, nefiind despărţite de gratii.

 “Am intrat să fac curăţenie şi eram sigură că le băgasem în altă încăpere. Dădeam cu mătura, eram foarte concentrată pe ceea ce făceam în acel moment. Când m-am întors am rămas împietrită. Cele două leoaice se aflau la un metru de mine şi mă priveau liniştite. Erau sătule, mâncaseră deja, nu cred că mai aveau nevoie de încă o gustare. Nu am făcut mişcări bruşte şi am ieşit uşor din perimetrul lor”, povesteşte îngrijitoarea de lei.

Întrebări şi răspunsuri
Cu ce sunt hrăniţi leii? În ce constă meniul lor, în captivitate?

E.D: Dacă în junglă, în libertate, ucid şi mănâncă animale vii, în captivitate, la zoo, le dăm o singură dată pe zi, de mâncare, la orele prânzului. Felinele preferă carnea crudă de cal, însă le mai dăm şi pui. Ca supliment nutritiv le preparăm lapte cu ouă. Fiecare animal este hrănit cu opt kilograme de carne, zilnic. Au blana lucioasă pentru că mănâncă foarte bine, dar şi pentru că au câteva hectare la dispoziţie ca să alerge.

Cât de grea este meseria pe care o aveţi, cea de îngrijitor de lei?
E.D. Nu este grea, este chiar uşoară şi foarte frumoasă. Totuşi, trebuie să respecţi anumite reguli scrise sau nescrise, ca să nu ai probleme cu aceste animale. Nu trebuie să-ţi fie frică, să le priveşti direct în ochi, să nu ţipi la ele şi să nu consumi alcool. Dacă animalele simt că eşti băut reacţionează destul de urât şi nu te mai înţelegi cu ele. 

Ce-i place
“Când am timp liber citesc, mă uit la televizor, pe posturile unde se dau documentare despre viaţa animalelor şi fac multe plimbări în aer liber”

Ce nu-i place
Elena David spune că urăşte oamenii care maltratează animale. Consideră că aceştia ar trebui să fie trimişi după gratii.

Profil
Născută
13 ianuarie 1969, judeţul Bacău

Ultima şcoală absolvită
Şcoala generală

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite