Ploieşti: Gabriel Dragomir are în grijă peste 1000 de “pacienţi” necuvântători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este asemenea unui medic de familie, numai că în cazul său, pacienţii nu sunt oameni, ci  sunt câini, pisici, broaşte ţestoase, hamsteri şi păsări de colivie. Gabriel Dragomir este medic veterinar şi tratează animalele de companie din cartierul 9 Mai.

Nu are mai mult de 34 de ani, însă experienţa acumulată în decursul a aproape 10 ani în tratarea şi vindecarea animalelor de companie îl califică a fi unul dintre cei mai buni medici veterinari ai Ploieştiului.

Gabriel Dragomir spune că îi plac necuvântătoarele care trăiesc pe lângă oameni şi le înfrumuseţează vieţile, indiferent că sunt câini, pisici, mici rozătoare de apartament, papagali sau canari. 

“Toate au rolul lor în vieţile noastre. Atunci când suntem trişti, ne alină durerea din suflete, ne sunt cei mai buni prieteni şi ne fac să fim mai buni, mai darnici cu cei din jurul nostru. Ne oferă mereu câte o lecţie de viaţă, şi asta necondiţionat”, consideră medicul veterinar.

De mic îngrijeşte animale
Gabriel Dragomir povesteşte că în copilărie aducea, mai mereu, animale în casă, câini şi pisici de maidan. Le dădea să mănânce, îi pansa dacă aveau răni deschise, le oferea găzduire timp de mai multe zile, după care le căuta un adăpost ca să nu mai ajungă din nou pe străzi. 

“Eram foarte responsabil şi eram conştient că fac o faptă bună salvându-i de la moarte. Când găseam câte un căţel pricăjit, nu mă gândeam de două ori dacă îl iau sau nu acasă. îl luam şi îl puneam pe picioare”, povesteşte tânărul doctor de animale.

Primul său animal de companie a fost un câine ciobănesc german, pe care l-a primit cadou de ziua sa. Îl plimba zilnic pe aleile din faţa blocului şi spune că l-a dresat personal. “Era un câine foarte inteligent şi ataşat de mine- de stăpânul lui. Apoi am am avut un alt căţel, din aceeaşi rasă, pe Max, pe care îl am şi în ziua de astăzi”, zice veterinarul.

“Făceam prectică pe vaci”
După terminarea gimnaziului a intrat la liceu, la o clasă cu profil de tehnică veterinară. “Era 1989, pe vremea lui Ceauşescu. Pe atunci dacă vroiai să urmezi Medicina Veterinară trebuia ca înainte să urmezi un liceu de profil”, îşi aminteşte Gabi Dragomir.

Acesta spune că perioada studenţiei a fost memorabilă. “Viaţa de student era una foarte frumoasă, însă din punct de vedere al învăţământului veterinar de atunci, erau foarte multe lipsuri. Pe vremea aceea nu aveai unde să faci practică, te învăţau mai mult teorie, iar în ultimii doi ani de facultateam făcut practică pe vaci”, afirmă medicul veterinar.

“Acum situaţia s-a schimbat, există o clinică universitară de profil şi acolo înveţi cu adevărat meserie”, mai spune acesta.

În opt luni a sterilizat 800 de câini
După absolvirea cursurilor universitare, Gabi s-a angajat la singura clinică veterinară existentă în Câmpina, ca să fie mai aproape de casă.

Acolo s-a deprins cu metodele de tratament specifice domeniului său de activitate. “Aduceam cîini de la adăpost şi îi sterilizam gratuit, îi deparazitam şi apoi le dădeam drumul pe stradă. În opti luni am castrat 600 de patrupede”, susţine doctorul de animale. 

Are peste 1000 de pacienţi
Din 2001, Gabi Dragomir şi-a deschis propriul cabinet de medicină veterinară, în vecinătatea pieţei din cartierul ploieştean 9 Mai.

“Am pornit de la 0 clienţi, iar în doi ani am ajuns la peste 1000 de pacienţi. Pe atunci erau doar cinci cabinete în tot municipiul. dacă la început aveam mai mult o farmacie, am constatat că nu e bine doar să vinzi pastille ci să vezi cazurile în dinamica lor”, este de părere medicul veterinar.

Acum, la cabinetul său se recoltează sânge pentru efectuarea de analize medicale, patrupedele pot fi supuse unor tratamente profesioniste de detartraj şi orice operaţie este monitorizată prin intermediul unor aparate performante.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai dificil caz de tratat, din activitatea ta, de medic veterinar?

G.D: Am operat un ciobănesc caucazian, o femelă de patru ani, care avea o tumoră gigant, de aproape două kilograme, care creştea pe spate. Intervenţia chirurgicală a reuşit, iar acum căţeaua este foarte bine, nu are recidive”

Populaţia trebuie responsabilizată în ceea ce priveşte sănătatea animalelor de companie şi a celor care traiesc în preajma blocurilor?
G.D: Cu siguranţă, asta trebuie făcut. Mulţi oameni vin la mine cu pisica sau cu câinele în stare foarte grevă, după zile întregi în care nu au mâncat şi nu au băut apă, sau mai grav, după ce i-au tratat, după capul lor, cu paracetamol şi nurofen. Aşa ceva este interzis. Nu trebuie doar să ne bucurăm de afecţiunea pe care ne-o oferă, pentru a-i avea cât mai mult timp printre noi trebuie să avem grijă de ei, să-I ducem la medic atunci când sunt bolnavi.

Ce-i place
Îi plac călătoriile şi spune că vacanţele le petrece pe litoralul românesc sau în staţiuni din Grecia, Turcia sau Bulgaria. Urmăreşte cu interes toate meciurile Naţionalei de fotbal a României.

Ce nu-i place
“Nu-mi plac oamenii care bat animalele sau care le maltratează. Ar trebuie să existe o lege clară şi sancţiuni dure împotriva celor care chinuie animale”.

Profil
Născut
18 aprilie 1975, Câmpina

Ultima şcoală absolvită
Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti

Profesie
Medic veterinar

Familie
Este căsătorit

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite