Ploieşti: Biserica Domnească, cel mai vechi lăcaş de cult din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Biserica Domnească, cel mai vechi lăcaş de cult din oraş
Ploieşti: Biserica Domnească, cel mai vechi lăcaş de cult din oraş

Ctitorie a lui Matei Basarab, lăcaşul de cult poate constitui un obiectiv turistic al oraşului.

CITEŞTE ŞI

Biserica Domnească din Ploieşti, purtătoare a hramului „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, este cel mai vechi lăcaş de cult ploieştean ce merită trecut pe lista de obiective turistice a oricărei persoane care vizitează oraşul. Din păcate, sunt puţini şi localnicii care cunosc valoarea culturală a acestui aşezământ.

Biserica este prima construită în întregime din zidărie, fiind ridicată de domnul Ţării Româneşti Matei Basarab, în anul 1639, în urma victoriei din 1637 obţinută împotriva lui Vasile Lupu, domnul Moldovei.

Lăcaşul a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe renovări, după ce a fost afectat, pe rând, de inundaţiile provocate de revărsarea pârâului Dâmbu şi de incendii. Cele mai ample reparaţii au avut loc în anii 1787, 1879, 1971 şi 1978.

Odoare de preţ
Planul edificiului este dreptunghiular alungit, păstrându-se din monumentul original zidurile groase de pe părţile laterale şi din spate. O scară urcă prin grosimea zidului în podul bisericii, spre fosta clopotniţă, unde a fost descoperită, încrustatră în zid, sabia de luptă aparţinând voievodului Matei Basarab. Totodată, în dalele pardoselii, a fost descoperită o piatră funerară ce poartă însemnele pajurei bicefale, iar în mijlocul sfântului lăcaş se află un mormânt în care îşi doarme somnul, probabil un membru al familiei domneşti.

În biserică au fost adăpostite un potir de argint pe care este încrustat anul 1639 şi numele ctitorului şi alte obiecte cu valoare de patrimoniu care au luat drumul muzeelor.  Astăzi  poate fi admirat, în clopotniţa bisericii, un clopot cu inscripţia „acest clopot s-a făcut de Samoil Ieromonahul la Biserica Domnească din Ploieşti, hram «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel»,  la 1794”.

Modernitatea şi-a pus amprenta
În ultimii ani, lăcaşul a fost înconjurat de un gard mare de lemn cu o poarta de tip tradiţional, cioplită de meşteri maramureşeni, ce-i conferă un aspect de aşezământ mănăstiresc.

Biserica Domnească este, totodată, un pol al carităţii din municipiul Ploieşti. „Parohia sprijină periodic familiile nevoiaşe păstorite, precum şi alte familii care participă la sfintele slujbe şi se află în dificultate”, a declarat preotul paroh Ioan Pîrlea.

Din anul 2005, funcţionează în cadrul parohiei Aşezământul Bisericesc Medico-Farmaceutic Vasiliada – Filiala Ploieşti, ce derulează proiecte social-culturale şi filantropice, respectiv consultaţii medicale gratuite şi punerea la dispoziţia doritorilor a unei biblioteci vaste.

Cantină socială în curtea bisericii
În prezent, în curtea bisericii se lucrează la ridicarea unei clădiri ce va adăposti o cantină socială, un cabinet medical, o farmacie, o bibliotecă dotată cu sală de lectură şi o sală multimedia destinată conferinţelor cu teme creştine.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite