Ploieşti: Doina Olaru lansează gimnaste spre marea performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 27 de ani este în slujba gimnasticii româneşti, descoperind şi şlefuind talente pentru lotul olimpic.

Îi place foarte mult să lucreze ca antrenor şi spune cu modestie că este dependentă de muncă. „Trebuie să simt că eu construiesc ceva, altfel simt că nu trăiesc“, mărturiseşte Doina Olaru, cea care şi-a pus energia şi efortul în slujba copiilor, în slujba fetelor talentate pe care le descoperă, le îndrumă, împreună cu ceilalţi antrenori de la secţia de gimnastică a Clubului Sportiv Petrolul, şi le propulsează spre marea performanţă. Ea însăşi practicantă a acestui sport, în forma sa ritmică, nu a putut sta departe de sală şi din anul 1982 descoperă campioane.

„Eu sunt specializată în a face partea artistică, datorită ramurii sportive gimnastică ritmică pe care am făcut-o. Partea artistică se regăşeşte prin crearea unei ţinute cât mai bune pe toate aparatele şi cu preponderenţă la sol, aparatul de spectacol, şi la bârnă“, explică Doina Olaru.
Spune, însă, că gimnastica este un sport în care antrenorii lucrează foarte mult în echipă, specialiştii ocupându-se separat de fiecare aparat, de  partea acrobatică, de cea coregrafică... „Nu putem spune că existăm unul fără celălalt, este sportul în care fiecare e foarte important“, declară Doina Olaru, care, din experienţa acumulată, ştie că omul instruit spre a fi profesor sau antrenor nu trebuie să simtă greutate în această meserie.

„Cât despre activitate, totul debutează prin procesul de selecţie, unde, deocamdată, noi ca secţie a Clubului Petrolul nu suferim. Apoi, acest proces de selecţie se face continuu, până la înalta performanţă, deci tot timpul există o împuţinare a celor care ajung în vârful piramidei. Apoi trecem la categoriile «mica gimnastă» şi ne integrăm în concursurile noastre naţionale. Activitatea este foarte frumoasă, dar cernută în permanenţă“, povesteşte Doina Olaru.

Campioane după campioane
Începând din anul 1982, i-au trecut prin mână Gabriela Gheorghe, Camelia Datcu, Bianca Ferariu, Camelia Chişamera, Camelia Mândricel... „Am avut o generaţie foarte bună. Apoi am lucrat cu Celestina Popa, care a reuşit să ajungă pe culmile înaltei performanţe, care a fost la campionate mondiale şi, în 1988, la Jocurile Olimpice de la Seul. Apoi a venit generaţia Corinei Ungureanu, care în 1998, la Campionatele Europene de la Sankt Petersburg, a luat locul I la sol şi în 1999, la Campionatele Mondiale de la Tianjin, a luat locul I cu echipa României“, enumeră Doina Olaru.

Succesele au continuat cu Anamaria Tămârjan, care, între altele, în 2008 a obţinut medalie de aur cu echipa şi medalie de bronz la sol, la campionatele europene, şi a participat şi la Jocurile Olimpice de la Beijing. Anul acesta a ieşit vicecampionană europeană la bârnă.

Profil
NĂSCUT
31 decembrie 1958, Ploieşti

EDUCAŢIE
Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti

EXPERIENŢĂ
De 27 de ani, antrenor la Clubul Sportiv Petrolul

FAMILIE
Căsătorită, are două fete

Întrebări şi răspunsuri
Ce sfat le daţi părinţilor?
Eu sfătuiesc orice părinte spre o ramură de sport. Fetiţelor care sunt mai subţirele şi cărora le place să se mişte şi să danseze le spun să se îndrepte spre gimnastică.

Dar antrenorilor tineri?
Îi sfătuiesc pe antrenorii tineri din această ramură sportivă să facă o selecţie optimă pentru a nu implica în această activitate copii care să nu fie bine selecţionaţi spre această ramură de sport, care la un moment dat să spună că se chinuie.

Cine face faţă acestui sport?
Aici face faţă doar cel care e bine selecţionat şi bine pregătit.

Ce-i place
Îmi plac oamenii deschişi, veseli, poate pentru că eu nu sunt chiar aşa, sunt o fire mai introvertită, mai interiorizată. Pe de altă parte, fac plimbări, îmi ajut familia, citesc, mă mai uit la televizor, şi am un hobby adevărat - îmi place să merg la schi.

Ce nu-i place
Pot să spun că nu-mi plac oamenii necinstiţi. Şi încă ceva, simt că şi eu greşesc când acord un bonus în plus oamenilor care nu sunt de calitate şi îmi fac reproşuri că, uneori, nu reuşesc să cunosc bine oamenii şi le dau credit.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite