Doar două facultăți de top în Ploiești. Vedeți AICI ce calificative au toate domeniile de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Ulmanu, rectorul UPG Ploiești, are în „ogradă“ facultăți cotate de la A la E. Foto Dana Mihai
Vlad Ulmanu, rectorul UPG Ploiești, are în „ogradă“ facultăți cotate de la A la E. Foto Dana Mihai

Domeniile „Mine, Petrol și Gaze" și cel de „Științe ale Educației" sunt singurele de categoria A, la UPG Ploiești.

Anul universitar care tocmai a început este primul în care studenții sunt informați despre performanțele universității la care au ales să se înscrie, dar și despre valoarea cadrelor didactice care le predau la cursuri, ca urmare a unei clasificări realizată de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Astfel, programele de studii ale universităților din întreaga țară au fost împărțite în categorii de la A - foarte bune, la E - cele mai slabe. Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești excelează, conform acestei clasificări, doar în două domenii, „Mine, Petrol și Gaze", unul de tradiție în oraș, și „Științe ale Educației", cotate, ambele ca fiind de top A.

Categoriile B și C

În categoria B regăsim domenii precum ingineria mecanică, administrarea afacerilor, finanțe, cibernetică și management.

În categoria C se încadrează, conform aceleiași clasificări, foarte multe dintre domeniile tehnice ale universității din Ploiești: ingineria chimică, ingineria electronică și de telecomunicații, ingineria geologică și geodezică, ingineria sistemelor, calculatoarelor și tehnologiei informației, ingineria mediului, inginerie și management, inginerie electrică și energetică, informatica, dar și științele administrative, contabilitatea și filologia. „Majoritatea covârșitoare a specializărilor noastre au fost plasate în categoriile B și C", a constatat rectorul Vlad Ulmanu.

„O perioadă am învățat la Sibiu și apreciez că ceea ce învăț la Ploiești, la informatică, este superior cunoștințelor de acolo. Totodată, baza noastră materială și resursele sunt sub cele de la București. Poate că un calificativ C pentru informatică este prea aspru, un B ar fi reflectat mai bine acest domeniu în Ploiești", apreciază Andreea Samoilă.

Fizica și chimia, domenii foarte slabe

Sunt însă și domenii cotate cu D - matematica și E - chimia și fizica. „În cazul acestor ultime două facultăți vorbim despre domenii care au fost suspendate la UPG Ploiești, din lipsă de cerere a studenților, iar performanțele cadrelor didactice din aceste specializări le-am raportat ca realizări în domenii conexe", ne-a explicat Vlad Ulmanu.

De altfel, cercetarea și studiile publicate de profesorii fiecărei universități au contat în proporție de 65% pentru realizarea acestei clasificări. „Cred că ar trebui ținut cont și de faptul că o instituție de învățământ superior are, în cazul nostru, 330 de cadre didactice, iar în centre mai mari din țară, poate și 1.000 de profesori, iar volumul publicațiilor este, evident, triplu. Vom lucra la acest aspect, publicarea cât mai multor lucrări de specialitate", mai spune rectorul UPG.

Clasificarea nu are efecte asupra angajărilor

În ceea ce privește impactul acestei clasificări asupra șanselor de angajare ale studenților, conducerea consideră că nu ar trebui ca absolvenții să-și facă probleme. „În ceea ce privește cererea pieței pentru inginerie în România, UPG Ploiești este pe un onorabil loc trei în ceea ce privește furnizarea de viitori angajați în domeniu. Și nu o spunem noi, ci studiile de piață. În plus, diplomele noastre sunt recunoscute în toată lumea", îi liniștește Vlad Ulmanu pe studenți.

La UPG Ploiești, instituție fondată în 1948, învață în acest an universitar aproape 9.000 de studenți, dintre care peste 3.000 sunt „boboci" la diverse forme de învățământ.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite