Dispensarele rurale din Prahova, modernizate prin program județean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto telegrama.ro
Foto telegrama.ro

Conducerea Consiliului Județean a anunțat că va lansa în a doua jumătate a anului un program amplu de modernizare a dispensarelor umane din localităţile rurale, informează cotidianul Telegrama.

Noile facilităţi ar trebui să asigure inclusiv spaţii de cazare pentru cadrele medicale.

După ce a vizitat mai multe dispensare din mediul rural, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a anunţat că una dintre priorităţile instituţiei în cea de-a doua jumătate a acestui an va fi să lanseze un program pentru sprijinirea comunităţilor locale şi modernizarea acestor spaţii, informează ediția electronică a ziarului Telegrama.

Decizia vine în condiţiile în care medici, primari şi oficiali judeţeni se plâng de ani buni că aceste spaţii sunt de cele mai multe ori foarte vechi, insalubre, slab dotate şi neadecvate pentru activităţile desfăşurate. Acesta este, de altfel, şi unul dintre motivele pentru care în unele localităţi nu se înghesuie niciun medic să se ducă, fie şi două - trei zile pe săptămână, la dispensare. Chiar dacă spaţiile aparţin de primării, ediliim locali se plâng de cele mai multe ori că abia se ajung cu banii pentru a acoperi cheltuielile de funcţionare, modernizarea dispensarelor nefiind printre priorităţi.

„Am vizitat un dispensar şi am plâns"

Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat, însă, că va schimba în curând această situaţie. Aşa-zisul „Program Dispensare" ar trebui să debuteze în câteva săptămâni, prin alocarea unor fonduri care să sprijine primăriile în vederea realizării unor spaţii moderne.

„Am vizitat un dispensar acum, la Aluniş, şi am plâns. I-am spus primarului «îl dai jos şi faci altul»! Vom ajuta primăriile să construiască dispensare moderne, după modelul celui care se face în comuna Colceag, cu parter, etaj şi două apartamente pentru medici. La ce probleme au fost în iarnă, dacă ninge puternic şi nu mai poţi ieşi din comună trei-patru zile ce faci cu doctorul, îl cazezi la biserică?", a declarat Mircea Cosma pentru sursa citată.

Deşi a fost dat ca exemplu, dispensarul din Colceag este în întârziere, primarul din localitate fiind acuzat că ar fi folosit fondurile date de CJ în alte scopuri. De teama unor controale din partea Curţii de Conturi, administraţia locală este nevoită, de unde, de neunde, să găsească bani pentru a termina construcţia începută de ceva vreme. În această săptămână a fost pusă tabla pe acoperiş.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite