Ploieşti: Toma Dincă face cizmărie de peste cinci decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Toma Dincă face cizmărie de peste cinci decenii
Ploieşti: Toma Dincă face cizmărie de peste cinci decenii

Este un om pe care aproape toată lumea îl cunoaşte în cartierul Nord al Ploieştiului. Repară orice fel de încălţăminte şi consideră că meseria sa a fost, este şi va rămâne brăţară de aur.

Atelierul său a făcut cândva parte dintr-o cooperativă meşteşugărească renumită în cartierul Nord al municipiului. În două încăperi cât o sufragerie de bloc Toma Dincă îşi continuă munca de cizmărie, care face parte din viaţa sa înainte de a împlini 20 de ani.

Acum a trecut pragul a şapte decenii de viaţă şi se mândreşte cu faptul că a putut transmite meseria mai departe în familie, în prezent reparând încălţăminte alături de unul dintre fii săi.

“Bunicul meu a fost cizmar, tatăl meu la fel, am urmat eu şi l-am învăţat şi pe unul dintre băieţii mei să lucreze pantofi. Am doar patru clase dar cred că mi-aş putea da doctoratul dacă ar exista aşa ceva în domeniul în care lucrez”, spune Toma Dincă, afişând un zâmbet larg.

Se poartă înlocuitorii
Ar putea scrie cu uşurinţă şi o carte de istorie a modei în materie de pantofi, ţinând cont că ştie aproape tot despre ce purtau în picioare femeile şi bărbaţii în urmă cu mai mulţi zeci de ani şi ce se poartă acum.

Consideră că, deşi designul pantofilor este atractiv, calitatea cusăturii sau a materialului din care sunt confecţionaţi este mult mai slabă ca pe vremuri.

“Românii erau renumiţi în materie de încălţăminte. Aveam fabrici de unde ieşeau adevărate opere de artă. Se purta numai piele, care nu crăpa nici după zece ani în care o purtai în continuu. Pe lângă eleganţă, erau lucruri bine făcute. Acum, situaţia s-a schimbat. Acum se poartă înlocuitorii de piele pentru că sunt ieftini. Lumea caută produse cu preţuri mici, de aceea se strică atât de repede”, susţine cizmarul.

Românii fac încălţăminte bună
Cât este ziua de lungă, Toma Dincă lucrează perechi de încălţăminte. Nu pleacă de la masa de lucru până nu repară ce i-a cerul clientul. Manopera este migăloasă, susţine cizmarul, care mai spune că cel mai greu îi este să înlocuiască tălpi şi să repare încălţăminte din material sintetic.

“Înlocuitorii de piele sunt nişte chinezării pe care, dacă torni anumite substanţe pentru lipit, pur şi simplu se topesc sau crapă.  De aceea prefer să lucrez pielea naturală. Oamenii ar trebui să facă economii, să pună bani deoparte şi mai bine să-şi cumpere o dată pe an  sau la doi ani o pereche de pantofi, de sandale şi una de cizme din piele, fabricate în România. Sunt cele mai bune. Aşa au garanţia că nu se rup după o lună de purtat şi că rezistă mai mulţi ani”, consideră Toma Dincă.

Are clienţi din toate păturile sociale
“Maşinăria care mă ajută în meseria asta este mâna. Cu ea cos, cu ea schimb flecuri, pun petice sau înlocuiesc fermoare. Foarte rar folosesc maşina de cusut”, spune, cu mândrie, cizmarul. Clienţi fideli îi sunt aproape toţi locuitorii din cartierul de Nord, acolo unde este situat atelierul său. Îi solicită serviciile medici, jurişti, cadre didactice, dar şi pensionarii, care îl consideră un om priceput şi care nu percepe taxe mari pentru reparaţii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce preţuri practicaţi la atelierul de reparat încălţăminte?

T.D: Avem printre cele mai mici preţuri din oraş. Ca să înlocuim tălpi cerem între 30 şi 40 de lei pentru fiecare pereche, pentru flecuri noi – 7-8 lei, iar ca să punem fermoare la pantofi sau la genţi cerem 10-15 lei. Peticele sunt cele mai ieftine, costă între 3 şi 8 lei

Există perioade în care sunteţi foarte solicitaţi?
T.D: Da, în special primăvara, când oamenii încep să poarte pantofi şi toamna, când trec la ghete, apoi la cizme. Vara, meseria merge mai garu, în sensul că lumea poartă mai mult papuci de plajă, ca să se deplaseze până la piaţă, la iarbă verde şi chiar şi în oraş, cu treburi.

Ce-i place
Toma Dincă spune că îi plac călătoriile. În fiecare an merge de două ori la tratament, în staţiunile balneoclimaterice din ţară, ca să-şi menţină sănătatea.

Ce nu-i place
“Niciodată nu dispare minciuna. Este un lucru urât, dar pe care de multe ori suntem nevoiţi să-l folosim. Câteodată minţim ca să-I ferim pe cei dragi de probleme”

Profil
Născut
9 martie 1939, la Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite